By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 11-Feb-2007 12:30 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE BUTTER CAKE (MamaZieza)

 
 
 
It rained all night and it's still raining when I am typing this entry. I love it! But, this kind of weather really makes me lazy! And I mean REAL LAZY! Imagine, it's 12.30 noon and I am just too lazy to go to the kitchen and fix lunch. I guess, they'll have to make do with instant noodles maybe. For me, well....I'll just eat oats! Hahaha...that's when mama is in her lazy mode....hish...memang buruk sungguh kalau mama kena mode macam ni!!!! Sampaikan mama pun rasa penat bila malas ni....

Last Friday, we, the Year 6 parents who participated in the fundraising for the Durban Tour for our kids, had to prepare food for the kids party at the pool, after they are done with the fundraising event. All the kids of Hillview were given a slip of sponsorship, where they have to find sponsors for the event that they manage to complete. For example, if Syahmi said he can run the whole football field in less than 3 minutes, and if his mission is complished within that time, then the sponsors in the lists will have to pay and the money goes to our fundraising account. But Syahmi didn't participate, instead we just donate a small amount of money straight to the fund. Not that he doesn't want, but time was just not right. Friday is always a very busy day, and with one car, the driver has to go to three places in an hour's time. Syahmi and Fatin finishes at 12 and hubby has to go to the masjid for Friday prayers. So he'll fetch Syahmi, then Fatin and finally the dad!

And last Friday was the Year 6's assembly as well. I was in the kitchen by 4am preparing food and doing the final touches to the foods. These were what I had managed to send.




It won't be much of a hassle if only the day before we have electricity. But there was no electricity in the house for 4 hours and everything got delayed. I was so relieved when everything was over that night. The donuts for the cake sale finished second (according to Syahmi) and the party went well. That night I slept really early! Drained out I guess....hahaha.....

Enough of my boring diaries, let me just go straight to the recipe to share for today...It's a Chocolate Butter Cake which I got from MamaZieza's fotopage. I made it into a whole cake then sliced it to make some chocolate slice. I used this icing on top and crushed some Flakes Chocolate to decorate. It doesn't look so nice because I was running late and that's the best I can produce...anyway, I don't normally produce stunning looking decorated cake...so yeah... it's not a surprise... hahahaha.....Thank you MamaZieza for sharing this recipe with all of us....



CHOCOLATE BUTTER CAKE

Ingredients
:

6 oz butter
12 - 14 oz brown sugar
3 eggs
1 tablespoon Nescafe mixed with 1 tablespoon hot water
1 teaspoon chocolate paste
(I omit this)
* 8 oz superfine flour
* 2 oz cocoa powder
* 1/2 teaspoon salt
* 1 teaspoon soda bicarbonate
* 1 teaspoon baking powder
1 1/2 glass fresh milk or chocolate flavoured
(I used 1 1/2 cup fresh milk)
* to be sifted

Method :

1. Cream butter and sugar till fluffy.
2. Add eggs one at a time.
3. Pour in the nescafe and chocolate paste.
4. Add in flour alternately with milk ending with flour.
5. Bake in a preheated oven at 180 for 40 - 45 minutes or until skewers comes out clean.

Note from MamaZieza : Once out of the oven, the leave the cake to cool in the tray for at least 20 - 30 minutes.



Quote:
CHOCOLATE BUTTER CAKE

6 oz butter= 3/4 cup
12 – 14 oz brown sugar= 1 1/2 cup
3 biji telor
1 sudu nescafe & 1 camca besar air panas
1 sudu chocolate paste
8 oz tepung gandum/superfine= 1 cup
2 oz serbok koko=1/4 cup
½ sudu teh garam
1 sudu teh bicarbonate soda
1 sudu teh baking powder
1 ½ gelas fresh milk/ biasa atau koko.

Butter dan gula pukul hingga kembang
Masukkan telor satu demi satu
Campurkan nescafe dan chocolate paste
Masukkan tepong berselang seli dengan susu. Last mesti tepung.
(Semua bahan kering tadi mesti diayak dahulu)

Tips skit dari mama utk kek mama ni... bila dah masak tu.. jgn kuarkan terus dari acuan... biarkan dlm acuan dlm 20 - 30 minit... supaya kelembapan dia tak hilang kiri kanan .. hehehehe... then baru keluarkan dan terus letak topping...


Mama kurang pasti dengan conversion dari oz ke cawan sebab cawan mama, kalau 1 cawan lebih kurang 4 oz/125g. Semasa membuat kek ini, mama menggunakan resipi di dalam oz




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. ishzah>> Kalau mamalah nak kena godeh resipi ni jadi vanilla, mama rasa, mama gantikan 2 oz koko tu dengan tepung, then koko paste dan nescafe tu, mama gantikan dengan vanilla dan strawberry essence. Aduhai ampunlah tuan punya resipi...memandai je plak haaa....
2. rozzan>> Nak attract kanak-kanak, tu yang buat kaler-kaler tu....Bro ni, nanti dia dah start buat swiss roll, siaplah nanti...segala roll akan keluar!
3. Siti Ruzaimah>> P/s : Nasib baik mama termasuk kat page Siti, kalau tak, memang tak tahu yang SN dan Kak Long dah selamat bergelar suami isteri...
4. ida ida@medix.com.my>> Mama buat je tau, tak makan pun....tapiii....rasa sket je adalah....hehehe....
5. Hajar>> Dia ngikut tukang bancuh kot!
6. jeff>> Ala...pash akan gochok aa jiji....
7. anna>> Anna ni chocoholic, tapi body menten lawa je! Apa rahsia anda???
8. ida_natrah ida_natrah@yahoo.com>> Ala Ida tak yah dietlah.....selim dah....
9. mommy_d&d>> Salah nombor akaun tak? Dah check, tak de pun! Mama bake dalam bekas plastic tahan panas tu...bukan yang mama tunjuk mommy hari tu, tapi adik beradik la tu...yang ini, yang latest hubby belikan kat Lilongwei hari tu...
10. korok>>
11. mamahouse>> Mamahouse kalau kemaruk buat kek, kalau ada yang tukang makan, tak pe gak la...Pasal donut tu, mamahouse kalau buat malam, gorengkan dia sikit je, anggar tak bagi dia turun balik. Then either freeze or simpan je dalam peti sejuk. Esok paginya, goreng sampai masak dan salutlah dengan gula or coklat masakan. Mama kalau nak buat donut sebegini, mama tak gunakan resipi Donut Suria, tapi donut yang ini.
12. hanieliza>> Bukan rajin kak, tapi dah ditugaskan...hehehe....tapi kita memang suka pun nak buatkan.......
13. Syahani>> Moga anak Syahani lekas sembuh ye....insyaAllah kalau internet elok, mama akan merayap lagi ke sana ye....
14. kindaichim kindaichim@yahoo.com>> Dah abis le dik....
15. Mademoiselle Ayu>> Hai kaya jugalah jawabnya Secret Recipe nih!
16. phalinn phalinn@yahoo.com>> Donut tu memang cepat habis sebab budak-budak memang suka. Tu sebab mama suka hantar donut...Syahmi tak payah berjual lama sangat...hehehe...About the makcik, kalau tak tahu, tak apalah Phalinn....mama saja je nak tanya khabar dia..because eversince baca entry Phalinn pasal cerita tu...mama sentiasa tertanya-tanya...mudah terusik bila baca cerita warga tua macam tu....
17. fazi*zaid>> Penuh 'berkhasiat' untuk melebarkan lagi mana-mana yang patut
18. rossya>> Hi Kak...good to see you here. Roll tu, gulungnya okaylah, tapi kalernya tu, kita kalau boleh nak all the four colors in one cake...
19. nic>> Haiyaa amoi, kalau ini macam, asyik makan kek je, macam mana mau kasi turun itu berat!
20. kakmOn>> Waalaikumussalam Kak Mon dear....bukan rajin Kak Mon, tapi paksarela. Macam terpaksa buat tapi sebenarnya dengan rela hati membuat...hehee...pening juga Kak Mon baca reply kita ni! Dak, my passion is baking, tapi nak bake banyak-banyak, takut tak de orang makan, lebih-lebih lagi, tukang makan ni dah terpaksa sekat makan. So peluang beginilah yang kita tak lepaskan! Wah bestlah Kak Mon ada secret garden yang berbau harum.....
21. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Memang sedih, tapi kita haruslah menghormati keputusan Kak Rossya tu. Mungkin ada sebab di sebalik penutupan itu. Tapi, segala ilmu yang dicurahkan, akan sentiasa mama jadikan panduan....terima kasih Kak Rossya.....
22. sofea>> Waalaikumussalam Sofea. Anak-anak dan hubby suka makan chocolate cake. Tu yang mama rajin cuba resipi Choc Cake. Terima kasih kerana sudi selalu berkunjung ke page mama ya Sofea. Mama harap you'll benefit something from here....take care.....
23. Sweet Frosting 4 cuppies lovers sweetfrosting@gmail.com>> Wah taukey cupcakes nak balik kampung cuti eh?
24. rinnchan>> Rinn dear, yang coklat putih yang mama lorekkan atas donut tu, I just melt the white cooking chocolate using double boiler method. Cooking chocolate : Nestle Easy Melt, product of South Africa.
25. nabialishad>> Aik...mana tahu sedap ni?
26. helli>> Every term each class kena buat sekali cake sale. So every academic year, ada 3 kali cake sale. Tu tak masuk lagi class party!
27. Mamazieza>> Sorrylah ma, kita nowadays hardly online ym. Either malas, tak de mood or pengsan awal! Tapi la ni pun, line pang pang alang..kejap ada, kejap tak de...Anyway ma, thanks for sharing this recipe with us ya.....
28. RaqynRafiqin elsyazw@yahoo.com>> Mama ni kalau dah balik Malaysia, dapur jarang berasap!
29. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Rajin ni pun ada musimnya...hehehe...
30. Lee Lin>> Lor patutlah hari tu mama bangun pagi penat...rupanya dalam mimpi pun kena masak untuk Lee Lin! By the way, mama masak apa eh? Hehehehe...sempat rasa tak? Ntah macam mana la rupa mama agaknya dalam mimpi Lee Lin tu eh?
31. sofu>> Kalau hero suka makan, kenalah bake barang sebijik ye...
32. dOd>> Oh ala, ngences ye....amek tisu lap cepat!
33. Meorjay>> Bila ada tu, adalah...bila tak de, nak letak satu pun payah...hehehe....
34. chendana>> Sabor chendana sabor....cuba satu satu eh...nanti sumer nak cuba, satu benda tak jadi...hehehe...
35. yangmazni>> Hihi...pening pun pandai takut dengan doktor eh...baguslah tu...selamat fulus! Topping tu mama gunakan resipi icing di page ini. Tapi ada kawan mama kata, macam kurang suai...ntahlah...
36. sba>> Abis dah dik....lenkali ye....
37. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Tu la pasal...tapi cabbage ni makan mentah buat salad pun sedap je...manis...
38. ajzie>> It's always a pleasure to share with all of you out there....
39. jeff>> Hehehe...makan cikit je...tak cacit!
40. ida_natrah ida_natrah@yahoo.com>> Alahai Ida, mama ni lom ler sampai taraf nak bukak bakery tu....makan anak beranak, lepaslah... But it's good to know, kurang-kurang pun, mama dah ada sorang pelanggan tetap...hehehe...
41. kuchai>> 20 kwaca to convert to RM, bahagikan 35. Sini kalau musim hujan, selalu gak blackoutnya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net