By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-Feb-2007 22:02 Email | Share | Bookmark
SAMBAL LONTE (Mummy Jam)

 
 
Today, 5th February is my darling mom's birthday. So this is for you mom....and remember....I will always love you with all my heart till my dying days......rindu kat makkkkk.......



And today also, I received a dedication entry from Mr Edoras for being the first to comment on his page. Hey people, the Dedication Entry is back! Hurry up and comment, who knows you'd be the next lucky person to get his dedication! To Mr Edoras, thank you so much for making my day! I love the flower......and hope you won't mind if I paste my winning prize here....thank you......



Follow your instinct....sometimes it'll turn out good, and not to mention, sometimes it can be disastrous!!! Well for me, it turned out very well today! I was very busy during the weekend that I don't really have time to iron the clothes, including the uniforms. Then yesterday night, before going to bed, my instinct said....you better iron the uniform, at least a pair...who knows tomorrow morning, it might be blackout! So I just ironed a pair each plus the sports kits. And guess what, when I woke up for Fajr this morning, I could hear this buzzing sound, coming from the inverter fixed in the room for backup power. When that thing starts buzzing, meaning there's no electricity! Then for breakfast, I had a backup as well...my gas stove! I just boiled water. For breakfast, Syahmi had tuna sandwich, Fatin had Oreo biscuits dipped in fresh milk and hubby, a few slices of bread dipped in a mug of Nescafe. And for mama, I had these.....



And for lunch.....


I had so many experiments planned to do today, but all are just impossible as there were no electricity right up till 4 pm, from 2 am! So in the evening, I did another round of brisk walking, accompanied by the kids as well. Syahmi went with the driver to fetch Fatin from school and I started my walk, 15 minutes after they left. I did 10 rounds before the kids arrived. And the balance 5 rounds were done by the three of us. It's kinda fun, if you asked me! So altogether today, I did, more than 30 rounds, equivalent to 1 hour of brisk walking which allow me to gain a good 6 bonus point, according to the programme that I refer to....great huh?

Oki doki, since I have some uniforms to iron, I'd better cut short my grandmother stories and straight to the recipe of the day...Here's the simple but delicious Sambal Lonte recipe that I got from Mummy Jam's Fotopages. Thanks a bunch to Mummy for sharing with us this recipe which in my opinion is nice to eat with plain rice and crispy fried fish.....yummmmmm.....But guess what? Yesterday, since I can't resist, I ate it with a piece of brown bread! Hahahaha.....sib baik tak mabuk!!! wakakakaka....My sambal lonte won't look as nice as mummy's because I don't have red chillie. I just used some green capsicum and green chillies.



SAMBAL LONTE

Ingredients
:

6 red chillie
a few bird eye chillie ~ for extra hot or shall i say heat!
2 shallots
2 garlic
a handful dried anchovies
shrimp paste

Method :

1. Slice red chillie, bird eye chillie, shallots and garlic. Fry for a few minutes till softened.
2. Fry the dried anchovies and the shrimp paste.
3. Pound everything and ready to eat!



Quote:
sambal lonte

6 cili merah
beberapa cili padi untuk memedaskan sambal
2 bawang merah
2 bawang putih
segenggam ikan bilis
sedikit belacan

cili merah , cili padi , bawang putih dan bawang merah di hiris dan digoreng sebentar sehingga layu sebentar, juga belacan dan ikan bilis.
Lepas tu ape lagi masukkan kat lesung dan tumbok lah!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Harni Safarina>> Berbaloi juga Harni tunggu ye...sorrylah semalam otak beku, so update pun selow selowwww....
2. yangmazni>> That Tuna Sandwich tu sedap je pada kami. Fatin's friend's recipe. Patutlah orang China tu pandai makan laksa, rupanya product negara diorang! Hahaha....
3. rossya>> Betul kak, jalan pepagi banyak keluar peluh. Badan terasa sedikit ringan!
4. rossya>> Thanks for the wish...cam no Ayung tak sedih...rindu la...
5. ishzah>> Thanks Ishzah for the wish. Sedap sambal ni Ishzah, ala ala sambal belacan. Pedas ke tidak tu, bergantung pada cili yang Ishzah masukkan tu la, buat la dua version. Tumbuk dulu yang tak pedas untuk Ishzah, then keluarkan portion Ishzah, untuk hubby, tambahkan aje cili padi...settle!
6. Hanieliza>> Thanks kak for the wish and duaas. Batu lesung tu, kakak angkat kita present masa dia nak balik Malaysia for good dari Sri Lanka...kira lesung batu warisan turun temurun tuh!
7. RaqynRafiqin elsyazw@yahoo.com>> Terima kasih di atas ucapan dan doa Raqyn buat mak mama. Kepedasan sambal lonte tu terpulanglah kepada individu. Nak lagi pedas, letak lebih cili...
8. helli>> Thanks for the wish...weiii tolong sket aaa...lesung tu, dengan mama je dah 10 tahun tau...dengan kakak yang prezenkan mama lesung tu, ntah berapa tahun dah dia simpan!
9. jeff>> Thanks for the wish for my mom. Ooo kat Banda Hilir eh...mmm kalau Banda Hilir tu yang kita tahu, Mahkota Parade, Parkson Grand, Senyum...hehehehe...wah bro, rancak je update, tengah cuti ke?
10. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Thanks Leezsa. Yang ke 68, alhamdulillah. Cousin hubby pun kalau masak asam pedas ni memang terangkat wooo...Eh kenapa jangan ingat makan? Nanti kebuluran pulak!
11. zana/ros>> Bila tengah ngantuk tu bagus buat brisk walking...nanti segarlah....Hehehe...makan sesedap rasa eh...mesti banyak tuh! Hohoho....Thanks for the wish ya...
12. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Yup, insyaAllah will continue doing the walk. Rasa light sket la badan ni...sebab berpeluh kan....
13. mamazieza>> Thanks for the wish mama...kita pun sorry gak sebab semalam, change of plan. Instead of going mandi, I ended up masak dua inti karipap! Hahahaha...
14. Edoras>> Ada ubi ada batas, orang memberi kita membalas
15. Ida ida@medix.com.my>> Thanks for the wish Ida....Tak rasa bersalah pun makan roti tu..tu sebab awal awal lagi dah ngaku tak diet... hehehe...
16. maklang>> Very easy the sambal lonte la maklang....sedap pulak tu! Thanks for the doas for my mom.
17. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Normally mama habiskan gosok baju by Sunday, tapi hari tu terbizi le plak...tu yang tak dan....
18. Meorjay meorjay65@yahoo.com>> Terima kasih Meorjay di atas ucapan dan doa buat mak mama...
19. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Thanks for the wish Dolls. Yeah, will walk with you in my dreams ya...hehehe...just to lazy to go through the traffic in the morning, just to get to the club. I'd rather be walking at home and will be done (30 minutes walking) even before Syahmi reaches Hillview!
20. nabialishad>> Wah...hari ni mak mama dapat 'anak' baru la! Wakakaka.....Terima kasihlah Nabia atas wish dan doa buat mak ye. Sambal Lonte tu makan dengan apa pun orait...mama lagi pulak...makan dengan roti! Omputih campur Melayu! Wakakakaka...
21. Linda>> Hi Mak Yong...lama tak nampak na....Eh, tok sahlah merayap sangat kat fp makanan, kang kesian pulak cik abang tu nak gi mencari!
22. Acik>> It's my mom's birthday, not me...anyway thank you very much for the munger.....
23. zack>> Ha ah Zack, memang nikmat makan dengan NASIK PANAS dan ikan goreng, tapi sayangnya...got to really cut down on nasik
24. zack>> Thanks for the wish and duaas for my mom ya...
25. mummy rita nazarita@hotmail.com>> Thanks on behalf of my mom...It's my mom's birthday actually....Take care and be happy ya....
26. aureanayz>> Terima kasih aureanayz di atas ucapan dan doa untuk mak mama....
27. kakyong>> Thanks Kak Yong. Don't worry, I know you're busy with your business...all the best ya...
28. Mademoiselle Ayu>> Thanks Ayu.
29. rinnchan>> Terima kasih Rinn...tu la, kalau boleh memang nak serve her the best possible way, tapi apakan daya, mama jauh di sini....
30. kuzi>> Thanks Kuzi
31. Phalinn>> Thanks Phalinn...My mom is my idol!
32. Wanzee>> Thanks on behalf of my mom...
33. >>ummi Nurin:mieza>> Terima kasih. Ikan Chambo ni kira adik beradik Talapia.
34. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Sedap wei....buat pun tak susah!
35. muni>> Thanks for the wish sis. Well...mom is SO WONDERFUL but the daughter, gila-gila je! Hahaha....Oh no no no...there's where you are wrong...skill suka iron mai dari my dad! Hahaha...Infact, he's the one who taught me how to iron nicely! So nowadays, kalau kita balik Malaysia, I'll do all the ironing! Sampai mak pun geleng kepala! Mana tak...tak habis-habis iron, tak habis-habis basuh baju, tak habis-habis mop dan sapu rumah! Even sidai baju pun kita nak buat sendiri tak mau mak tolong...pasai pa....pasai hobi! Wakakaka....tak tau mai planet manalah mama ni....that's what my sister used to say!
36. cakcibur>> Terima kasih cak di atas ucapan untuk mak mama...Lorrr awat brutalnya nama sambal tu Cak. Cepat sket la tepek, nak
37. Adawiah>> Thanks Adawiah....and good luck to you....
38. lindaZA linda.zainal@gmail.com>> Jangan biar terus meleleh...pergi tumbuk kejap Chambo ni lebih kurang ikan talapia...
39. Harni Safarina>> Lor, kalau tak boh belacan, main ingredient nya tu, dah bukan sambal lonte la kot? Hehehe....Harni tak de belacan ke atau allergic?
40. mummydanish>> [size18]HAPPY BIRTHDAY TO MUMMYDANISH [/size]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net