By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 3-Feb-2007 20:20 Email | Share | Bookmark
VERY MOIST BANANA CAKE (KUZI)

Very...
Moist...
Banana Cake!
DREAMS...From Wikipedia : Dreams are the not real things that happen while sleeping. Dreams can seem so real while they happen that you might think that you are awake. A person can have a lucid dream when they can control their dream. Nightmares are dreams which scare people. Well, yesterday night I had a dream and almost a nightmare but thank God, I woke up just before I reached the scary part, whatever it may be...I don't want to know and don't even want to find out!!!! From my experience, my dreams are normally of what I've seen or read or did during the day time. Yesterday, my dream was...I joined something like a group adventure game thingy. And my mission is to cook in an old abandoned house! Hahahahaha! The 'cook' part is because I cooked yesterday. And that 'abandoned house', I think it must have come from Mr Ouled Kenitra's Fotopage! Hahaha...mama...mama...you just simply get carried away so easily! Gosh...............

Yesterday, for lunch, hubby and kids had these....



I followed Zakiah's advice, and ate the prawns together with the skin...see...mama's a good girl huh!

This morning, after Fajr, I have the intention to go back to sleep. But then, the other side of me was screaming at me...hey ol' mama, if you start sleeping, then you'll be lazy the whole day long! So I dated Miss Salton. And then at 6.30am, I went for my morning walk around the house compound for a good 25 minutes....oooooooooohhh mama is so determined huh? We'll see for how long...hahaha...Then I prepared breakfast and brunch for hubby to eat later before going golfing...



After breakfast, hubby and me went out to do some shoppings to top up our stock in the house. Then he said, lets go to Games as it's been quite a while we didn't pay them a visit! We came to the 'As Seen On TV' Section and hubby saw this advertisement of Mini Stepper they were showing on the screen. He said, let me just buy this for you. Then you don't have to walk outside the house. I declined (NOT wholeheartedly though...hahahahaha!) but he insisted. He said that he needs to use it as well. And I happily agreed (of course I AGREED!!!! hehehehe...I'm showing off my true colors now eh?!). We asked the guy incharged, if we could see the product and of all the answers, he had to say...sorry madam, it's out of stock! What luck! Anyway, maybe it's not meant for me...just yet....hehehehe.....



As for recipe to share, I'll paste this Banana cake recipe I made a few days back. I made half the recipe. I got this recipe from Kuzi's Fotopage. Thank you very much dear Kuzi for this lovely recipe and allow me to share with others in my page as well.....



VERY MOIST BANANA CAKE

Ingredients
:

250 g butter
2 cups sugar
4 eggs
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
4 tablespoons evaporated milk
(I used fresh milk)
3 cups mashed banana
2 cups flour (sifted)
1 teaspoon baking soda (soda bicabornate)
1 teaspoon baking powder
Walnut, macadamia nut, pecan (optional)

Method :

1. Beat butter and sugar.
2. Add in eggs, vanilla, milk and salt.
3. Then add banana to the batter.
4. Finally add flour.
5. Bake in a preheated oven at 180 C/ 350 F for about 1 hour.
(I baked for 45 minutes)


Quote:
KEK PISANG LEMBAB

Bahan-bahan
:

250 g mentega
2 cawan gula
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar susu cair
(Mama gunakan susu segar)
3 cawan pisang dilecek
2 cawan tepung ~ diayak
1 sudu kecil soda penaik
1 sudu kecil serbuk penaik
walnut, macadamia nut, pecan (jika mahu)

Kaedah :

1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu per satu, esen vanila, susu dan garam.
3. Masukkan pisang yang telah dilecek ke dalam adunan.
4. Masukkan tepung dan kaup balikkan sehingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C/ 350 F selama 1 jam.
(Mama bakar selama 45 minit)



Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Phalinn>> Betul gak cakap Phalinn tu...agaknya sebelum tidur tu, dok flash back hal siang tadi..terbawa-bawa dalam mimpi. As for sambal, kalau sambal ikan bilis or sambal telur, mama tak letak santan tapi kalau sambal daging, mama masukkan fresh milk sebab malas perah santan! No difference pun, tastewise. Resipi sambal ada di sini dan untuk sambal daging di sini.
2. yangmazni>> Aisehmen...mama nak kereta lembu la gamaknya ye....Baru sampai kek pisangnya kat fp...hehehe....Mama pun buat separuh resipi je guna loyang bulat 8 inchi rasanya...bukan apa yang tak sure saiz tu, loyang mama ni bukan beli readymade. But I got it made.
3. zakiah>> Memang sedap Zakiah, moist je. Kalau tak manis, kot kena tambah gula or condensed milk macam Tina tak? Godeh je la Zakiah! Mini Stepper tu, kalau ada, insyaAllah nak digunakanlah..agaknya...hehehe....paling tidak pun, kalau hari hujan, tak leh jalan kat luar, boleh gak excercise dalam rumah (cewah, cam ye ye je!). Mama memang dah lama guna susu instead of santan. Tak de beza pun. Masakan tetap sedap. Tapi kalau nasi lemak je mama lom pernah cuba....tak confident...
4. Tina>> Mmmm Tina ada tepek tak resipinya kat page Tina? Mesti sedap tuh sebab ada condensed milk. Tak leh dinafikan lagi, jalan kat luar lebih elok sebab dapat menyedut udara segar...more refreshing.
5. alynnsaripuddin>> Mama alhamdulillah sihat. Alynn tentu busy sekarang ni kan? Tak apalah, study hard for a brighter future ya girl...take care....
6. Kuzi>> Thanks for the recipe Kuzi. Sedap keknya. Mama dapat juga bagi kawan-kawan kat sini sorang sikit untuk rasa.
7. ida ida@medix.com.my>> Wah, resipi pun ada carta top 10 eh Ida. Amboi borong sakan kat BWY! Kalau nak tahu, BWY tu pun mama tak pernah jejak tau. Agaknya kalau first time masuk, leh melopong tak tahu mana nak start kot! Cayalah, gi opes bawak roti buatan sendiri. Terjamin kebersihan dan keenakannya kan.
8. Edoras>> Sedap tak? Wah jenuhlah mama, tiap-tiap malam nak tidur kena pakai apronlah nampaknya sebab nak kena masak untuk Edoras
9. Rossya>> Laaa patutlah makanan kita selalu hilang sepinggan dua...rupanya kita sleep walking hantar kat akak eh....terjawab sudah teka teki ku....wakakakaka...
10. Za>> Ada gak yang terberkenan dengan tomyam udang mama yang actually penuh sarat dengan sayur je tu..hehehe...whatever it is...it's nice, you know and simple to prepare. Cebur je semua dalam pot, habis citer!
11. mummy zimahnmizah dienia@yahoo.com>> Hope your daughters will recover fully soon. Salah makan ke yang kena muntah-muntah dan cb tu? You get well soon ya. Kalau badan lemah lagi, janganlah pergi kerja dulu. Rehat dulu. Makan yang rebus-rebus je la sementara nak recover fully ni...mama ni pun, hanya masak tapi tak boleh enjoy makan that much. I have to watch what I am eating...Malawi is in the heart of Africa and my hubby is not a diplomat.
12. mummy jam>> Mummy...what if it rains?
13. jeff>> Yang kelakarnya kan...kita yang kenkadang blur tak tahu apa nak masak!
14. ishzah>> Sedap memang Lady Boss....
15. dOd>> Shian la Dilla, sampai meroyan....
16. stROZze strozze@gmail.com>> Tangkap leleh ke? Hehehe...ala biasa-biasa je.....
17. kak kham>> Macam mana akak buat kek pisang boleh tak jadi ye? Mesti ada silap teknik kat mana-mana ni.....
18. pejal>> Yummmmmmmm....
19. afzan>> Mini stepper yang tengok kat TV kat kedai tu, sambil step tu, leh pusing gak kiri kanan. Dia kata for waist as well. Gambar yang mama letak tu, not 100% the same. Can't find the exact one...lebih kurang je....Tapi kalau nak beli kat sini, bukan ada pilihan pun.....
20. mummy hamim2>> Mama nak stepper yang boleh twist tu ler.....kirim boleh?
21. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Wah, semangat itewww yang ku mahu!
22. rozzan>> Cilok bro...ikutlah footstep mama ni, jadi pakar cilok!
23. Ikut NF>> Memang sedap pun......
24. mar BCN mar_melaka@yahoo.com>> Sedappppp.....cubalah buat ye...
25. kamariah kamarudin kamariah1955@hotmail.com>> Alhamdulillah sihat sis. Thanks for the tips. InsyaAllah will try yogurt..but I think plain yogurt is the best kot eh? Yogurt sini, kalau plain, mak datuk masam tak terkira, boleh berpinar biji mata...hehehe...
26. fizan yusop>> Yeayyyy....Fizan pun dah cuba buat kek Kuzi ni eh? Alhamdulillah Fizan dan makcik makcik Jepun tu suka. Gembiranya hati mama. Tentu Kuzi pun tumpang gembira sama...InsyaAllah selagi ada hayat dan masa, mama akan terus menepek resipi yang mama dah cuba ya...untuk benefit kawan-kawan semua....Terima kasih Fizan kerana sudi mencuba...
27. nora>> Cuba check kat webpage cooking conversion ni ya : http://www.convert-me.com/en/convert/cooking.
28. yati imari79@msn.com.my>> Waalaikumussalam Yati. Ini adalah satu soalan yang paling ma tak reti nak jawab sebab ma ni 'buta pisang'. Memang tak tahu nama pisang. Main belasah je apa-apa pisang yang ada kat rumah. Maaflah banyak-banyak ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net