By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 31-Jan-2007 10:00 Email | Share | Bookmark
FRIED MINCED MEAT (Hanieliza)

 
 
 
Hello to all of you good people out there! Hmm...mama is so cheerful today eh? Yup....that's right! Why? Because I feel good! And why? Because I went for a morning walk. Where? Sheeshhh...you asked so many questions huh? Hahaha....! Just in the garden and I made 10 rounds for a good 20 minutes with fast walking. Just to get started. And the way I sweat in the cool morning hours! Imagine! But it really feels great! Must start doing this everyday....YEAH, RIGHT MAMA Dolly would say... hahaha.... come on Dolly, I am really not THAT bad! Hahaha..... Dolly knows me just too well... but this time, I'll try my VERY VERY VERY BEST okay! See, I am still 'dieting' though not 100%. I do cheat here and there...and when do I cheat? When everytime I do something, Dolly's image holding a cane doesn't come to mind! Hahahaha....It's a good thing though, at least I am 'afraid' of someone! Huhuhu..... when will I loose all these extra baggage so that I can just enjoy my food again...boo hoo hoo... I miss my rice!

Again, I am a good girl today...by till 8.30, I'm done with 90% house chores.What's left is just to cook...and I know what I am going to cook today.... Sardine!...sorry aa Nabia..ini hari, mama mau masak SADIN!!!... So my mind is at ease.....

Since I haven't started anything yet today...I'll just write about the story of yesterday....Someone had forgotten to turn off the tap and the water went to the carpet. I had to vacuum the water out of the carpet. It wasn't an easy job, but surprisingly, mama wasn't angry at all. Why? Because I stand a chance to be one of the guilty party! Hahaha! You see, we have this two taps, for cold and hot water, so there is a possiblity that we've forgotten to off either one! Anway, there's always something good when something bad happens. Since I was using the vacuum cleaner, I vacuum the whole room and the TV room carpet as well after quite sometime being lazy to do it!

For lunch yesterday, I made chicken kurma to be eaten with rice by hubby and kids. As for me, I had it with 3 pieces of brown bread. And for dinner, all the three of them had these....


....because mama was busy baking these......

Made these Mexican Buns because Fatin had requested for them. And as for the Sweet Bun, I tried to play around with Kak Liza's sweet bun recipe but it didn't turn out fluffy. So I guess, I must stick to the thing that I know best....CILOK and not creating! Nevertheless, the taste was nice and soft till the next day, only not as fluffy as if I had used Kak Liza's recipe!

And recipe for today will be Fried Minced Meat from Kak Liza's Delicious Fotopage. Made this quite sometime back because I had some leftover minced meat. It's something like the currypuff filling as well....Thank you Kak Liza for sharing with us this simple to prepare recipe.....



FRIED MINCED MEAT

Ingredients
:

400 g minced meat ~ wash and rinse
1 onion ~ diced
4 tomatoes ~ chopped
1 carrot ~ diced
1 can button mushroom ~ cut to chunks
1 green capsicum
1 tablespoon black pepper
3 tablespoons tomato sauce
cooking oil
salt

Method :

1. Heat oil in a wok and saute onion till translucent.
2. Add in minced meat and stir well for it to cook evenly.
3. Add in the rest of the ingredients and stir well.
4. Leave to cook and stir once in a while.



Quote:
FRIED MINCED MEAT

Bahan-bahan
:

400 g daging kisar ~ basuh dan toskan
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
4 biji tomato ~ dicincang
1 batang lobak merah ~ dipotong dadu
1 tin cendawan butang ~ dipotong kecil
1 biji cili capsicum hijau
1 sudu besar lada hitam
3 sudu besar sos tomato
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Kaedah :

1. Panaskan minya dan tumiskan bawang sehingga layu.
2. Masukkan daging dan kacau supaya masak serata.
3. Masukkan tomato cincang, carrot, sos tomato dan semua bahan.
4. Masakkan sehingga pekat dan nampak naik minyak.
5. Rasakan garam dan biar masak sehingga nampak pekat.
6. Hidangkan.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. nic>> Nak wat cam no Nic, kemaruk buat roti masih ada lagi nih! Ala Nic, diet bukan bererti tak leh makan, tapi kena tahu apa yang dimakan...achewa...dengarlah cakap mama yang tak reti apa about dieting nih...wakakakaka....makin melebar ler Nic nanti!
2. rinnchan>> Nanti Rinnchan buat, tepek kat fp eh...Mesti besar rumah Rinnchan kan...saper tukang kemas? Mesti ada maid ni?
3. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Gara-gara mu la Lily, daku kemaruk buat mexican bun. Wakaka...Don't ask me about will power sebab I'll be the worst person to answer that! Hehehe....Ha ah, kalau buat talam berlauk pun sodap!
4. merpati66 ida@medix.com.my>> InsyaAllah selagi tak malas, mama akan terus bermorning walk..psst, sekali tengok esok, orang keluar rumah, mama tarik selimut semula! Hahaha....Tu la Ida...dah dapat yang baru yang lama dicepukkannya ntah ke mana...kesian ler toaster tu...kalau dah jumpa nanti kena pujuk pujuk dia tau! Wakaka....best no, dapat toys baru...asyik dapat toys baru je awak ye Cik Ida....
5. Acik>> Hihihi...telur goreng pun nampak sedap eh? Itu maknanya camera mama ler yang bagus! Mama tak de ilmu sangatlah...main curah je...tapi kalau Acik kata nampak sedap, alhamdulillah la....terima kasih ler banyak-banyak....
6. fiza>> Eh betul ke vacuum carpet byk kalori terbakar? Biar betul! Nanti hari hari mama vacuum supaya leh makan lebih! Tapi tak mohlah basahkan carpet, nanti rosak le plak carpet tuan rumah ni wei.... kena halau plak tak pasal nanti! Sabor je la Fiza ni, ingatkan dia nak bagi petua kuruskan badan, rupanya dia dok gurau dengan kita eh...noti girl!
7. nabialishad>> Kelakar pulak membayangkan Nabia cakap rock cam tu...Cam mana eh nak motivate? Tak retilah mama...hehehe....
8. Hanieliza>> Terima kasih kak sudi share resipi sempoi ni. Betul tu, kita pun prefer makan dengan roti daripada nasi. Kalau buat inti karipap pun sedap kan?
9. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Betul tu Mar......
10. rozzan>> Hi bro...Ala, mexican bun kita tu ok ok je....nanti kalau bro buat mesti lagi cun punya sebab sentuhan tangan bro selalu power!
11. Elsa>>
12. mummy hamim2>> Bagus tu Imah, kalau tengok je leh kenyang...leh nuntut nih!
13. mamazieza>> Wah...berjelanya list mama sampai tiga empat tahun tak abis try nih!
14. Erna>> Dahnya, ada permintaan untuk Roti Boy, mama buatlah...bukan senang oo nak ada request nih! Pekena roti kedai pun kedailah Erna, janji, merasa!
15. Zy>> Alah chiannya dia....
16. kindaichim kindaichim@yahoo.com>> Lapar kena pergi makan dulu ye. Nanti perut masuk angin, susah pulak...
17. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Roti-roti Zaba pun apa kurangnya...makin mantep, makin montok gituuuuu...
18. rossya>> Sedap kak....buatlah separuh adunan je, dapatlah 9 biji saiz burger bun tu....
19. Zakiah>> Ya Allah...dah ajal ye...boleh tak ada orang terperasan. Tu la, mama ni pun, bila balik Malaysia nanti, nak buatlah thorough check-up. Kotlah macam-macam benda lain ada yang mama tak tahu kan? Kalau tak de pun, baiklah cegah sebelum parah. Prevention is better than cure, tapi BP ni dah kena makan ubat pulak...tu la...dulu tak mau beringat...Mama takat jalan tu oklah, jogging tak larat pun....maybe kalau size S, laratlah...ni dah XXXL...hahaha!
20. mate>> Hi Mate...long time no see. Mate dah habis study ke? Dah balik Malaysia? Hmm...nanti sok dah berdua, kenalah masak ok....tak boleh maleh maleh lagi! Naper dah lama tak update fp?
21. dOd>> Cutelah Dilla panggil mama MAMI....terasa macam orang Penang plak...tapi tak mau Mami Jarum na....selisih! Bestnya, tengok gambar leh kenyang. Mama nak nuntut dari Dilla la...so that cepat sket extra baggage mama ni lenyap
22. kakmOn>> Wo pu ming pai...tui phu chee....Lor Kak Mon cakap Cina la pulak...esok esok nanti dia bantai cakap Jerman, melopong kita dibuatnya!
23. ummi Nurin:mieza>> Sib baik lunch hour eh Mieza...boleh juga pergi makan Duduk perantauan ler mama banyak masak, dok Malaysia, kedai tolong masak kot sebab semuanya available. Siap fulus je...sini mana nak cari asam pedas, sambal belacan sumer tuh?
24. Fieza>> Mama tak diet, tapi kena watch out makan. Cakap diet kang, orang tengok kita pulun tak hingat kang, kena senyum sinis plak..kahkahkah! But I am trying hard tho, untuk loose some grams...or hopefully kilograms! Wish me luck!
25. Rosie rosielim520@hotmail.com>> Hello Rosie....I am a bit confused here. Where did you get the idea that I am publishing a cookbook? Please enlighten me on this matter. Thanks....
26. mamahouse>> Lor jangan...nanti kok simpan lama-lama terus tak elok, laaaaaaaaaaaaaagi sayang wei! Lepas ni, mamahouse kenalah mintak resipi dari mak pas tu uli sendiri ye....
27. hunny pinky_retro@yahoo.com>> Hye Hunny dear...Psst...kurma mama tu sebenarnya....TERcair..hehehe....Thanks for the wish Hunny....alhamdulillah rezeki dan sokongan padu dari semua kawan-kawan.....terima kasih banyak-banyak....
28. yangmazni>> Maz, mu fening fening ni ada makna kaaaa.....Your love at first sight tu dah jangkit sampai Malawi ler! Soalan cepumas...balik Melaka bila? If only I know for sure, alangkah senangnya! The problem is, I don't know....eh...janganlah susah-susah Maz...but thanks for the thought ya....
29. Shasha Leeds,UK nikshasha@gmail.com>> Kalau letak kari, dah jadi macam inti karipap biasa la kan. Nak bagi inti tahan, kena masak biar kering...Oh orang Kelebang Besar eh...my family kat Padang Temu.
30. jeff>> Yum yum yummmm.....
31. ~ Che Sakura ~>> Ya kalo untuk cucik matak, nggak apa apa dong.....
32. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Tak apa, pelan-pelan, beli satu satu ler dulu ye.....
33. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Oppsss here comes my headmistress!
34. Ina Uzir eina_u@yahoo.com>> Ala chiannya dia...
35. zana/ros>> Pssttttt...tak berhenti 100%, kenkadang curi gak sket sket. Tapi control memang, like 1 cup a day...tapi hari-hari yang boleh control tak makan nasi tu...ya Allah, punyalah rindunya kat nasi! Sedapkan badan bila jalan dan keluar peluh!
36. Shasha Leeds,UK nikshasha@gmail.com>> Amboi, cara dia menggayakan inti karipap tu, bukan main lagiiiiii...amat sesuwaiii untuk orang-orang yang ingin menambah berat badan dan bukan untuk orang-orang yang macam mama ni....aiyooo bikin tersiksa mendengarnya... Glad this fp is of some help to you. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke mari ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net