By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 29-Jan-2007 11:00 Email | Share | Bookmark
Carrot Cheese Cake (Nina)

Tag made by Fatin for mama...tq!
 
Good day to all of you good people. I planned to update my page yesterday, but got carried away with Miss Salton and wallahhh....my ironing basket and the dryer are empty! Yippee...what a lovely sight! And this morning, I thought of fasting, but didn't wake up for sehri/sahur. Not that I really want to eat, but I just wanted to take the medicine. I dare not go ahead with the plan as I don't feel quite stable when I woke up for Fajr. What a waste eh?

It's 8.00 am now, when I am typing this entry and you know what, mama's a good girl today. I've finished 90% of the house chores already. What's left is just to cook lunch. And that even, had been organised. It feel good this way, less tense when infront of the pc. I hope I can continue this schedule forever, but then again, my willpower! Will I have that to carry on? Hahaha....only time can tell!

Last Saturday, we had a do or a gathering at Dolly's house, to welcome Naseem back from Hajj. It was a lovely outing for me as well. I had a swell time there, much relaxed and be around friends while enjoying lunch and tea.But in the morning, I was struck by the bread cupid I guess! Hahaha... I ended up making all these....



These were what we had for lunch....



|BBQ Chicken prepared by Naseem| |Salad, Potato Chips and BBQ Fish courtesy of the host, Dolly| |Nsima and Masamba in Peanut Sauce from Mercy|

....followed by tea.....


Since there's a bit of confusion happening here, let me just clarify everything...TIRAMISU, CHOCOLATE MOUSSE and MANGO are courtesy of the host, Dolly. I just brought the Donuts, Mexican Buns and Carrot Cheesecake...

And presenting you, among the lovely ladies that were present....



Oki dokie, recipe for the day, I'd like to share with you the Carrot Cheese Cake that I made for the party. They liked the cheese cake but to me, I feel I did something wrong somewhere, maybe when using the Baine Marie method because there's just something not right with the cake. Anyway, the taste is good, but the look, wasn't that nice. For a better view of the cake, please visit Nina's Carrot Cheese Cake Entry. Thanks Nina for sharing this recipe with us...



CARROT CHEESE CAKE

Ingredients
:
(A)
125 g cream cheese ~ softened at room temperature
150 g butter ~ softened at room temperature
230 g castor sugar
5 eggs

(B) ~ to be sifted
230 g flour
1 teaspoon baking powder

(C)
50 g shredded carrot ~ squeeze out the juice
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Heat the oven at 170 C.
2. Beat butter and cream cheese till creamy then add in sugar. Beat till fluffy.
3. Add in egg, one at a time and continue beating.
4. Add in ingredients B and beat on medium speed.
5. Add in shredded carrots and vanilla essence.
6. Bake using a Baine Marie method for 60 minutes or till done.



Quote:
Carrot Cheese Cake

Bahan A
125 gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
150 gm mentega - dilembutkan pada suhu bilik
230 gm gula castor
5 biji telur

Bahan B
230 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder - kedua bahan ini diayak

Bahan C
50 gm parutan lobak merah - perah buang airnya
1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakannya
Panaskan suhu pada 170'C.
Putar bahan A hingga ia menjadi berkrim. Masukkan gula castor dan putar hingga ia kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga ia gebu. Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan perlahan sahaja. Masukkan parutan lobak merah dan esen vanila.
Bakar secara bain marie (iaitu meletakkan bekas kek di dalam bekas yg berisi air) selama 60 minit @ sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. nabialishad>> Usah diri ini dipersalahkan...bukankah telah ku warning siap-siap...enter at your own risk
2. zana @ ros zanaz70@yahoo.com>> Ampun sih...ampunnnnn....
3. ina>> Waalaikumussalam Ina. Mama ada dapat email tu, dah telah mama jawab. Sorrylah Ina, terlewat....
4. korok>>
5. ishzah>> Shakali shakali....
6. afzan>> Aduhai, mama lom master ler...baru standard 1...hehehe....
7. mamazieza>> Kesiannya mama dera jari mama tu, kalau dah 3 hari 3 malam, boleh putus nanti ma....
8. jesuisnor>> Well, for that day, I didn't cook much, just baking breads and breads....struck by the bread cupid! Hihihi.....What took you so long to cook my dear? How I go about cooking in a short period of time is to prepare everything and put it just by the stove. So when I am at the stove, I won't be running around here and there for anything. All the ingredients will be just there, including salt, sugar, pepper so on so forth....try and see! Maybe it works for you as well!
9. Sal>> Tu la, kalau dok rumah mulalah nak belek resipi...hehehe...dahlah makan kena ration nih! My friends tu ada dari Zambia dan ada dari Malawi tapi bukan orang hitam Malawi.
10. Gee>> Maybe Gee makan cheese cake yang memuakkan kot....cheesecake mama ni kebanyakkannya ada rasa masam-masam sket, so memang tak muak...
11. za>> Yummy for the tummy!!!
12. muni>> Alhamdulillah syukur....
13. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Enjoyed it very much my dear. Enjoyed your company as well as the other girls. So, when Ejaaz is ready with the house, I must come and snap again eh? Hahaha...and btw, get the garden ready as well....
14. Addah addah_90@yahoo.com>> Kuih tu mama bawak ke rumah kawan for lunch and tea...
15. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Nsima tu makanan ruji orang sini...made of jagung putih yang dikisar menjadi tepung....ala-ala nasi impit gitu...sedap!
16. mummy hamim2>> Waalaikumussalam. Alhamdulillah sihat Imah. You all take care kat sana ok. Line kadang-kadang kantoi bila hari hujan or berkabus. Tu yang malas nak online. Nanti cakap sorang-sorang sebab tak perasan line dah kantoi! Ha ah, mama pakai tray yang terbukak tepi, itu ke silapnya. But then mama alas with another loyang sebab tak moh bagi air masuk celah tu. Tapi mama rasa mama silap tang api. Mama guna api bawah je...tu la, dah biasa guna atas bawah, hari tu gatal pi tukar api bawah je konon nak experiment..padan muka! Hehehe....
17. kuzi>> Amacam...dah on ke belum?
18. sandhora>> Huhuhu...mama dapat flying kiss hari ni......
19. Hajar>> Hari tu off...tak de nak jaga makan...belasah je semua! Hehehe....
20. Layman>> Sedap..........
21. rinnchan>> Buatnya memang senang je tapi tu la, jadi tak jadi tu yang tak leh garenti!
22. merpati66 ida@medix.com.my>> Best apa kalau anak dok order buat makanan...kalau mama, seronok tuh!
23. lina@alma>> Alhamdulillah Lina berjaya buat roti. Gembira mama mendengarnya. Maaf banyak-banyak ye Lina, gambar family tak boleh dipaparkan di sini sebab hubby tak izinkan...maaf banyak banyak.....
24. helli hellikonia@yahoo.com>> Masamba tu daun labu. Masak tak guna minyak pun. Rebus aje. Menu sihat! Esh dak Helli ni, pantang tengok CheeseCake eh....
25. nic>> Shhhh...diam diam sudaaaaa....hehehe....
26. ~F&Z~>> Type recipe tu....for the spirit of sharing...hehehe...
27. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Alhamdulillah mama dah sihat. Ha ah, mama dah bukak kedai roti dalam mimpi! Hehehe....Yes my dear, mama yang iron ALL the clothes. Mama tak ada orang gaji dalam rumah ni...mamalah madam, mamalah kadam! Nak datang tolong ke? But ironing is my hobby as well, so no complaints...
28. Mama Syasya>> Terima kasih banyak-banyak....
29. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Sabor Leezsa, saborrrr....
30. mamazieza>> Nanti kita cakap kat Fatin eh....
31. Erna>> Mana datang Apek the 2nd ni? Hehehe...Lor dia dah sampai KL rupanya! Tag...alah, Erna lagi terror buat....
32. Meorjay meorjay65@yahoo.com>> Oh ala...maafkan hamba wahai tuan hamba.....
33. mummy jam>> Thanks mummy....actually I am quite satisfied as well dengan pencapaian kita dalam membuat roti..well, it's acceptable la in this family...kalau orang lain makan, tak tahulah pulak macam mana kannn....
34. anna>> Peh the way Anna kata cicah nescafe or hot chocolate tu, membuatkan mama nak masuk dapur buat roti lagi ler jawabnya nih!
35. Lee Lin>> Jangan curi Lee Lin...ambillah resipinya...Nina dan mama halaalkan.... Kalau kenyang lapar balik tu, maknanya lom cukup kenyanglah tuuu....hehehe...
36. RaqynRafiqin elsyazw@yahoo.com>> Eeee jangan....mama punya tenses and language pun tonggang terbalik...nanti jadi si buta pimpin si buta plak nanti...silap silap dua dua masuk longkang...
37. Linad>> Syedap kalau cicah Milo...perghhh.....
38. yusoff+yana=azhad>> Berpeluh-peluh kami masak....mangga jua yang menjadi pojaan hati mu!
39. Diana resipidiana@gmail.com>> Petua nak roti gebus ialah...tukang buat roti tu mesti gebus dulu... Just joking my dear!
40. Jeff>> As long as I have all my printout recipes that I cilok everywhere, I'll never run out of recipes, insyaAllah....
41. Haleema zarreen@telkomsa.net>> Hi Halee....you know what, the best part is not the food but the company...all of us are missing you...We were chatting about the gud ol' days....
42. rossya>> Ala akak hilang gear kat fp je, tapi akak start gear lain kat rumah tu....baguslah kak, kita doakan semuanya suksess...insyaAllah..
43. mamahouse>> Setiap pengunjung amat mama hargai....terima kasih banyak-banyak....
44. Azie>> Tergoda dengan makan tak pe, jangan tergoda yang lain...
45. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>>
46. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Simpati dari mama. Sabarlah menerima segala ketentuan Allah ya....
47. Fieza>> Mama buat mexican bun, donut dan cheese cake je. Yang lain, pot luck. Eee I am NO superwoman...hehehe...'Bread Cupid', mesti cute dan gebus kan Fieza...hahaha....
48. Fiza>> Alhamdulillah dah ok sehari dua ni. Lor, penat-penat orang hidang makanan, mangga juga yang menjadi pojaan hatinya. Tapi I tell you....mango tu manis sangat! Cam gula!
49. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Cepat cepat dia surrender eh bila ajak tolong gosok baju! Sabor je la! Yup, even the tiny tiny thingys, if needed, I'll iron! My dear, roti kalau nak makan, makan brown bread. Itu kawan-kawan mama pesanlah...siksalah wei, kena makan roti je...mama nak nasik!!!!!
50. rozeela>> Roti ku segebu diriku ini...hohoho....
51. Nina>> Ampun Nina ampun. Jangan salah paham pulak. Bukan mama kata resipi silap, tapi mama je yang buat silap tah mana tah. Resipi Nina ok. Terima kasih banyak-banyak share resipi ye. Mama rasa masa bakar tu la. Oven ni kena guna api atas bawah kot....and then bakar kena lebih sikit.
52. zakiah>> Ya ampunsss....tiramisu dan chocolate mousse tu Dolly yang buat...nantilah mama kecek resipi dia dan tepek kat sini, kalau dia bagilah ye...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net