By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 28-Jan-2007 09:09 Email | Share | Bookmark
TUMERIC FLOWER IN MY GARDEN

 
 
 
Good day everyone! Didn't get the chance to update yesterday. Was tired and needed rest. Will update soon on food photos and I mean quite a bit of food photos to come. Meanwhile, I'd like to share this photo of the tumeric flower in my garden. A few days back, when I opened the curtain, I saw something nice at my tumeric plant and went to investigate...cam Inspektor Gadget lak bunyinya.....wakakakaka...To be honest, this is my first time seeing a turmeric flower. Went for a closer look just to make sure that the flower is from the tumeric plant or was it just a stray flower which took the wrong turning...hahaha....Indeed it is the tumeric flower. Went on the net and saw the same thing as well. And I found this information about tumeric from here. So here's my tumeric plant and the flower....




Quote:
KUNYIT

Nama Botani : Curcuma domestica (Val.)/Syn: Curcuma longa
Nama Lain : Kha min (Thailand), Manjal (India), Haldi (Hindi), Kurkum (Arab), Turmeric ( tumeric), Indian saffron, yellow ginger (Inggeris)
Famili : Zingiberaceae
Pengenalan :
Kunyit merupakan tanaman rempah yang berasal dari India. Tanaman ini kemudian diperkenalkan ke negara Asia lain seperti negara-negara Tenggara dan Selatan Asia. Kunyit hidup subur di kawasan lapang dan terdedah sepenuhnya kepada cahaya matahari. Ketinggian tumbuhan ini melebihi satu meter. Rizom kunyit berwarna kuning, sedikit bersisik, berbentuk memanjang dan berjejari. Daunnya licin, berwarna hijau, berbentuk bujur dan meruncing di hujung serta mempunyai tangkai yang panjang. Pokok ini mengeluarkan bunga yang berwarna kuning di celah-celah daun muda.
Khasiat dan Kegunaan : Daun kunyit biasanya digunakan untuk memberi aroma dan warna kuning kepada masakan seperti rendang, gulai dan sebagai pembalut ikan atau daging yang di bakar. Dalam perubatan, ia digunakan sebagai antioksidan, antibakteria, antiradang dan antikanser. Kunyit juga berupaya menyembuhkan luka di dalam badan, mengecutkan peranakan bagi wanita yang baru bersalin, membersihkan dan menghalang pembekuan darah, melancarkan peredaran darah, membantu proses pencernaan serta menghilangkan selesema. Ia juga dikatakan dapat menyembuhkan luka, seliuh anggota dan kudis.

Keywords:
Curcuma domestica, Curcuma long, kunyit, antioksidan, antibakteria, antiradang, antikanser, selesama, luka, seliuh anggota, kudis, peredaran darah


Quote:
Info dari Cakcibur :
bunga kunyit nih, buat ulam pun sedap..cuba lah..cak dah cuba. kebanyakan family ginger (Zingiberaceae) nih mmg tinggi kandungan antioxidant, anti-radang(inflammatory), even antimicrobes, antibact.. even sekrang research byk mengkaji keberkesanannya ke atas anti kanser.. tp klu nak buat ulam, mkn mase dia muda, putik yg kaler hijau kekuningan, bukan yg dah turn colour to red nih... kat pasar TTDI, satu bunga kunyit dia jual rm 1.50 (last 2 yrs ) lah..now tak tahu lah berapa harganya..


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Nazra Z>> Kerana mu Nazra, mama pi balik kat pokok kunyit tu dan check tengok wangi ke dak...tapi tak de baulah....
2. zakiah>> Cantik memang...kalau pokok kunyit mama ni tak berbunga, sampai sudah pun mama tak tahu, pokok kunyit boleh berbunga...
3. mommy_d&d>> Sama geng la kita sebab kini baru ku tahu, pokok kunyit jua punya bunganya tersendiri!
4. anna>> Kalau budak bio pun tak tahu, mama ni lagilah out! Hihii...
5. Halamanku>> Bunga kuning ada gak tapi kat bawah, berhampiran dengan tanah...
6. muni>>Tak tahulah sis...dulu dok rumah lama, pokok kunyit payah nak tumbuh. Dok rumah ni, tok sah kata tumbuh, siap berbunga lagi! Daun-daunnya pun besar-besar belaka. Kunyit ni baru keluar daun semula masa musim hujan ni setelah hibernate winter hari tu...
7. rinnchan nazhatulrinna@yahoo.com>> Salam Rinn mama sambut mesra. Terima kasih kerana sudi bertegur sapa ye. Pokok kunyit belakang rumah mak Rinn tu belum tergerak nak keluar bunga kot.
8. FULLA DOLL>> Really cute dolls!
9. Mama Muhammad>> Tukaq selera sat na!
10. mamazieza>> Wa pun first time tengok mamazieza oi....tapi ni ha, kawan-kawan cakap, leh buat ulam. Tadi kita try makan sikit haq merah tu, sedap gak...
11. MrsJemain Raihan udakyana@yahoo.com>> Mama sebenarnya tak tahu sehinggalah kawan-kawan lain di sini yang memberitahu bunga tu boleh dibuat ulam.
12. Ida ida@medix.com.my>> Oh ala, panjangnya muncunggg! Hehehe! Jangan tak tahu, tukang tunjuk gambar ni pun, baru first time tengok bunga ni... Bunga taik ayam bersepah...nak tengok gak ke?
13. hanieliza>> Tak yah gosok gigi? Mulut ye berbau wangi tapi nanti gigi tu kuning berseri plak wakakaka....
14. Sal>> Eh ye ke...alhamdulillah lah kalau gitu...Sal pernah dok India dan Nigeria, bestnya banyak merantau...
15. Misliha naza214@yahoo.com>> Mama ni pun, first time pokok kunyit sendiri berbunga...tu yang jakun semacam bila tengok ada penyeri plak kat rimbunan pokok kunyit ku itewww....
16. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Ha ah, cantik...
17. Ida_Natrah ida_natrah@yahoo.com>> Sama la kita, first time gak..
18. kindaichim kindaichim@yahoo.com>> Pokok kunyit.
19. yangmazni>> Alhamdulillah mama dah ok dah...tapi kena jagalah bab bab makan ni....
20. helli hellikonia@yahoo.com>> Kuning ada gak, tapi kat bahagian bawah. Mama ada rasa part yang merah tu...sedap gak. Nak petik lelebih, sayang pulak sebab dia cantik je kat pokok tu.
21. Layman>> Mesti selalu masak rendang, lemak cili api dan bakar ikan ni....kalau tak, takkan daun kunyit selalu jadi korban?
22. Ouled Kenitra>> Cantik macam bunga orkid kan?
23. sofu>> Tu la....macam-macam adaaaaa....
24. Nabialishad>> Ha ah, ummi dah mulalah dengan idea idea bernas dia tuuuu....
25. nic>> Mama cantik ke bunga yang cantik? Wakakakaka....acah je Nic...memang bunga kunyit ni cantik...
26. cakcibur>> Mama nak tepek info Cak kat atas ye, boleh share dengan kawan-kawan yang lain.
27. kuchai>> Ramai kata edible, buat ulam lagii....
28. Edoras>> Mama tanam kunyit biasa je. Nanti keluarlah daun. Kalau nasib baik, adalah bunganya sekali...
29. Amy>> Tu la pasal!
30. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Begitu la kira-kiranyaaa....
31. mummy jam>> Betul tu mummy, there's always something new to learn....
32. za>> Sama la kita, tapi ni, kita dah jumpa dah kan?
33. kakmOn>> Hehehe...sajalah Kak Mon. Atap tu kalau asyik atap lama je, mau bocor nanti. Hehehe....As of now, lom tahu ler, nak buat ke dak bubur asyura, tengah dok cari resipi...entah mana dia sembunyi!
34. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Cantik kan bunga dia...
35. zana @ ros zanaz70@yahoo.com>> Eh tak de lah. Kunyit yang mama semai ni, kunyit dari Malaysia. Mama bawak masa balik dulu. Jakun? Don't worry, you're not alone...mama pun sama...hihihi...
36. Adhadi Mohd Wedding Photographer adhadi@gmail.com>> Anda tidak keseorangan! Percayalah....hehehe.....
37. jeff>> Tu la kan, masih banyak yang kita semua tak tahu....mama pun, kebetulan je ter-tahu!
38. ~F&Z~>> Surprised? Me too!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net