By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Jan-2007 22:00 Email | Share | Bookmark
MARTABAK LAPIS

 
 
What a way to start Monday! This morning, I was up late, really late....haru betulll!!! To be precise, I woke up at 6.05 am! Had 3 phones with me with alarm of all possible sounds! Set the alarms at 5.00 am, 5.15 am and 5.30 am! Yeah right! Soon as one alarm goes, I switched it off and again back to Dreamland. The second one goes, same fate, as well as the third! Then when I heard Fatin's voice calling...ma....oh oh...that makes me jump up off bed! THAT shows that I am REALLY LATE! As I am writing this paragraph, I am imagining myself being the white rabbit in Alice In The Wonderland story..."I'm late! I'm late! I'm late!" Except, the rabbit is late for a teaparty while me, I'm late for my kitchen duty! And that reminds me of Cinderella....oh gosh...this can carry on forever.....! But guess what, I manage to prepare breakfast of fried rice and breakboxes for the kids in good time! Am I a power rangers or powerpuff girls or what!!!!! Hahaha...there she goes againnnnn.......

At 3.00 pm, I went to Metro to get some stuffs for the house. From there, went straight to St Andrew's High to fetch Fatin. She came out late and with a teacher, Miss Hugh, helping her to carry her heavy bag. She was in agony! The teacher told me that Fatin had a bad pain on her stomach and she was actually struggling to walk from the school up to the car park. Seeing her condition, I told the driver to send us straight to the clinic. Alhamdulillah, there's not many patients as it was almost closing time. We didn't wait long for our turn. Dr Rita checked Fatin's tummy and asked her to run the WBC (white bloodcell count) and Malaria test. When we finally got the result, to my relief, it's just virus infection and nothing serious...hopefully. Then I told Dr Rita, why not just check my blood pressure, since I am there already. So she sent me to her nurses to check. And from the look on the first nurse's face, I can tell that it's not good. She wasn't satisfied, and did the checkup once more. That was on my left arm. Then, she called her colleague to run the checkup for me. And the second nurse's look wasn't pleasing as well! Oh oh....and when she did the second checkup, I was looking at the reading myself! It looks like a 160 to me...and confirmed by the second nurse. She asked me to wait in the treatment room while she went to see the doctor. And when she came back...oh ohh.....I saw a 'present' for me! I had to take some pills! Hate that but I got no choice. I guess I ran out of luck this time! That's my sad story of the day...and hubby had said, no more staying up late....and I must have enough rest.....hopefully.......

Oki doki, recipe of the day...Martabak Lapis. Got this recipe from one of my recipe books. Since the photo looked so delicious, I decided to give it a try, quite sometime back....so here's the recipe people.....



MARTABAK LAPIS
Serves 6 to 8

Ingredients :

400 g minced meat
3 tablespoons curry powder
300 g onion ~ diced
100 ml cooking oil
250 ml water
45 pieces cream crackers
4 eggs ~ beaten
4 tablespoons margarine
salt to taste
To be blended together :
3 cloves garlic
3 shallots
2 cm ginger
To be mixed :
300 ml fresh milk
400 ml coconut milk
To be blended chopped :
6 fresh red chillies
6 spring onions

Method :

1. Heat oil and fry the blended ingredients and curry powder till fragrant.
2. Add in minced meat and stir for about 3 minutes. Add in water and stir till water dried up.
3. Put in diced onion and cook till onion turns translucent. Add salt and stir. Remove from heat and set aside.
4. Boil the mixed ingredients (milk and coconut milk) and add salt. Remove from heat.
(I just use fresh milk)
5. Grease a square 25 cm tin with margarine.
6. Dip a few cream crackers into the boiled milk and allow to soften slightly. Arrange the soaked crackers onto the base of the baking tin to cover it.
7. Spread the minced filling on top, followed by spring onion, chillie and egg. Repeat step 6 and 7 till all the crackers and filling are used. You should get about 5 layers.
8. Pour the balance milk onto the martabak. Place a few dollop of margarine on top.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 50 minutes or till done.
10. Leave to cool before cutting.



Quote:
MARTABAK LAPIS

Bahan-bahan


400 g daging cincang
3 sudu besar serbuk kari
300 g bawang besar ~ dipotong dadu
100 ml minyak masak
250 ml air
45 keping biskut cream crackers
4 butir telur ~ dipukul
4 sudu besar mentega
garam secukup rasa
Untuk dikisar :
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 sm halia
Untuk dicampurkan :
300 ml susu segar
400 ml santan
Untuk dicincang :
6 biji cili merah
6 tangkai daun bawang

Kaedah :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan rempah hingga wangi.
2. Masukkan daging dan kacau selama 3 minit. Bubuh pula air. Kacau hingga airnya kering.
3. Masukkan pula bawang besar. Masak sampai bawang layu. Tambahkan garam. Angkat.
4. Jerang campuran susu dan santan hingga mendidih. Bubuh garam.
5. Lenserkan tin empat segi berukuran 25 sm dengan majerin.
6. Celup sekeping biskut ke dalam campuran susu dan santan sampai kembang. Susun di dasar tin (kira-kira sembilan keping bagi setiap lapis).
7. Taburkan satu perlima daging rata-rata, diikuti daun sup, cili dan telur. Ulangi melapis dengan bahan-bahan itu hingga menjadi lima lapis dan semua biskut digunakan.
8. Akhir sekali, tuangkan baki campuran santan. Letak beberapa camca mentega di atasnya.
9. Bakar pada suhu 180 C selama 50 minit atau hingga masak.
10. Potong apabila sudah sejuk.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. yangmazni>> Tu sebabnya kalau boleh memang tak mau makan ubat. Tapi since dah tinggi terpaksa juga makan. InsyaAllah mama akan patuh makan ubat. First step, try to reduce weight. Siksa ooo....tu la, kita ni jenis suka makan...kena tahan makan ni...aiyoooo....
2. cupi>> Lagu apa ye?
3. Harni Safarina>> Thanks Harni. Oo suruh take care...tapi resipi nak jugak eh...apa macam tuh!
4. uminina shidaalias@yahoo.co.uk>> Salam UmiNina masa sambut mesra. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke page mama. Mama teringin nak buat lasagna, tapi since lasagna piece tu mahal, so gantilah dengan cream crackers!
5. anna>> Lor, teringinnya nak makan segigit dua je, memang patutlah pergi beli je Anna...tak yah penat-penat bake sendiri.
6. Maryam>> Thanks Maryam, will try my best....
7. Lily>> Thanks Lily....mama pun, kalau leh beli kat pasar malam, tak buat sendiri rasanya....
8. Aza>> Mama punya bp baru naik recently. Ni first time lah kena makan ubat. Entahlah Aza, dah tua agaknya....
9. Ida ida@medix.com.my>> Yang sempoi tu yang lagi best. Ida ni kan terror bab-bab menggodam resipi...mama ni lurus bendul sket.
10. hanieliza/kak liza>> Kita punya pun tak cantik sangat....snap bahagian yang cantik je....
11. mamazieza>> Thank you mamazieza...will do....
12. Edoras>> Thanks Edoras.....it's so sickening to be sick...I do hope I'll get better soon....
13. mommy_d&d>> Thanks for your wishes and duaas. Yes, this is one way to finish up the crackers sebelum berlapuk dalam tin!
14. Addah addah_90@yahoo.com>> Thank you Addah....aye aye maam!
15. ishzah>> Tak susahlah rendam-rendam tu, kejap je. Dah dua tiga hari ni, memang tidur awal dah....Mama ni, memang tak boleh off terus dapur, kesian kat warga rumah....
16. ~F&Z~>> Buku yang tulis gitu, kita ikut je...Thanks sis!
17. nic>> Memang sedap Nic...hehehe...mama saja api-apikan supaya Nic teringin nak buat!
18. ros/zana zanaz70@yahoo.com>> InsyaAllah tak leh ngelat makan ubat yang ini...takut mudarat nanti...
19. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Lasagna tiruan....hihihi....
20. Nabialishad>> Waduh....Mak Nab ku dah start berleter dahhhhhhhhhhhh.............
21. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Thanks for the tips Dyna. But what do I do with the celery? Memang high BP ni jahat, kalau boleh tembak, mama tembak dah!
22. umi-kal Nasution Wheldon kaynasution@hotmail.com>> Biskut tawar yang seakan-akan cream crakers bolehlah kot. Mama ni bukan pandai sangat bab alter mengalter ni...hehehe...cilok mencilok, terror la...
23. zakiah>> Entahlah Zakiah, dah nak kena. Nak ikutkan, mama memang tak kuat garam. Infact, sejak baca article Zakiah suruh guna garam kasar, mama memang guna garam kasar dah. Faktor usia, penat dan macam-macam lagilah yang bersarang dalam kepala ni kot yang buatkan bp melonjak tu. Hari ni mama start pantang sebanyak mungkin. Ada kawan nak bagi list diet yang sihat. InsyaAllah mama nak try amalkan sampai turun berat...kalau turun ler! Doa-doakan ye....
24. maz_n_dar>> Actually kan Maz, Miss Salton tu la a good theraphy for me. Tadi petang, lepas iron sket, rasa lega sket kepala ni. Mama ni kalau sakit, tak bolehlah asyik baring aje, lagi bertambah tambah sakit jadinya...
25. mummy hamim2>> Aminnnn atas doa-doa Imah tu ya. Terima kasih sudi doakan mama. Amacam, dah jadi ke belum martabaknya?
26. chebeeb chebabe@gmail.com>> Oh ala terharunya...terima kasihlah sudi visit page mama yang tak seberapa ini ye. Pasal roti tu, kalau tak bubuh bread softener and bread improver pun tak apa. Bread softener tu nak buat roti jadi lebih lembut dan bread improver tu pulak, untuk mempercepatkan doh tu naik. Mama pun tak guna bread softener sebab dah habis. Milk powder tu susu tepung, tak kiralah yang budak-budak ke orang dewasa minum. Ok je. Maaf lambat jawab ye, mama tak online semalam.
27. Mas>> Lor Mas ke tuu...hehe...seri pengantin ler!
28. chendana ayu_cendana@yahoo.com>> Cuma tak sedap dibuat sebab selapis demi selapis...hehehe...
29. ~ Che Sakura ~>> Amboi, dia nak order je plak abah dia buat. Che Sakuralah buat sendiri...Che Sakura kan rajin ke dapur....
30. MrsJemain Raihan udakyana@yahoo.com>> InsyaAllah mama tak ngelat makan ubat. Nak baik cepat kalau boleh...Sakit ni penatlah!
31. sahar+zabar=wani&mimi>> Mama ni penat ok, tapi jangan stress...bercelaru jadinya segala sistem dalam badan!
32. Juhanis>>
33. rossya>> Tak degil kak, cuma tak dengar cakap je! Hehehe....Kita rehatlah ni....tapi rehat sambil gosok baju sebab kalau suruh rehat baring tidur, nanti sakit kita tak baik-baiklah kak....cam no!
34. rai>> InsyaAllah nanti rajinlah tu. Kalau tak rajin, nak makan apa pulak kan?
35. kakyong>> Eh, serious ke Kak Yong nak try that black and white...but you wouldn't know! Black and white leh buat cam bola punya deco...polka dots...ewah, cam pandai je mama ni!
36. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Tu la pasal, dah kena warning dengan Jeneral Besar, terus tak on computer dua hari! Padan muka mama!
37. fifi fad fadratul@hotmail.com>> Sheikh naik kejap je...pas tu dah cool down balik!
38. farrahakim>> Terika kasih farrah sebab sudi lepak sini....
39. cakcibur>> Wah...Cak dah nak start enjin nampaknya!
40. cakcibur>> Thanks Cak. Tak pernah plak jumpa belimbing buluh di sini. Ceri liar tu, cam mana eh? Nanti silap ceri, lain plak jadinya!
41. mrsjemain@raihan udakyana@yahoo.com>> Thanks for the tips ye Mrs Jemain.
42. kuchai>> InsyaAllah mama makan ubat pukul 8.35 pagi setiap hari. Thanks Kuchai...
43. aunidayini>> Thanks aunidayini...The cooking insyaAllah easy to follow but the stress tu, easy said then done la...but will try...
44. hellikonia>> Dulu macam Helli gak, selalu ngelat je tak mau gi check. But lately macam dah tak sedap je, that's why I went to have it checked. Before it's too late kan....
45. Syahani mamasyahani@yahoo.com>> Eh janganlah macam tu...mama ni pun belajar lagi....so kita sama-samalah belajar ok....
46. Sal>> Thanks sis...will try to take it easy, but it won't be that simple though!
47. mcmed>> Macam-macam adaaaaa.....
48. RoseInDBottle>> Abis dah....
49. Kirana>> Sorry about that....mama dah jawab kat your page ya....
50. Nina>> Tu la pasal, tukang nasihat ni pun nak kena ikut nasihat sendiri nampaknya! Hehehe....
51. RaqynRafiqin/BondaEcah elsyazw@yahoo.com>> Bonda Ecah buat sendirilah ye....mama tak larat dah ni....
52. kejora>> Sama ler kita, saper ada solution, tolong jawab sat!
53. rozzan>> Bro ni memang rajin buat kuih berlapis lapis ni ye....
54. wmdhafidz@abgbotak>> Tak pernah ler plak dengar murtabak pisang...
55. gee>> Kalau murtabak beli lagi sedap kot sebab tak yah penat-penat memasak sendiri kan Gee....
56. Dyna Nora dye_nora@yahoo.com>> Oh kalau cam tu okaylah. Mama memang suka masukkan celery dalam makanan. So maybe will try buat ulam kot...lagi mujarab kot....thanks Dyna...
57. Jeff>> Amboi, bukan main pandai dia menggayakan makanan ye....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net