By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Jan-2007 17:00 Email | Share | Bookmark
SHORTBREAD

 
 
I didn't send Syahmi to school today as he was having some stomach discomfort yesterday. Rather than he suffers in school later on, it's better for me to keep him at home, at least I can monitor him. Alhamdulillah he's much better now. And being absent from school doesn't mean he can just sit down doing nothing. I made him do some Maths and also reading. He was reading his library book in the computer room with me. After about 15 minutes, he asked me for a tissue. When I looked at him, I saw tears flowing from his eyes. When I asked him what's wrong, it's then, he let out all the tears that's been welling in his eyes. He said, the story in the book is so sad! It was about this family who had been taking care of this white lion, and then something happened or what, that they had to let the lion go...I can't really get what he's saying as he was explaining in between sobs. Oh dear...my son is such a soft hearted boy....and like Nabia had said.....jusssstttttt like the mom! Hahahaha....

There was a comment from Ina, asking me about shortbread followed by an email from her with the shortbread recipe that she had tried. And I had promised her to try it out. Well Ina, I think the recipe that you gave me was not so accurate. I had to do quite a bit of changes to it and the best that I can arrive to is like what's stated below. The shortbread is lovely. Thanks to Ina for bringing up the topic and sharing the recipe with me which I ended up altering! ...pandai-pandai je alter resipi orang, macam ler pandai sangat...wakakakaka...tak per la, asal sedap...ok per!. So here's the altered recipe, both in English version and Malay version (as suggested by saya).



SHORTBREAD
Makes 20 pieces

Ingredients :

1 cup flour
2 tablespoons rice flour
1/4 cup caster sugar
120 g butter
extra sugar for sprinkling

Method :

1. Preheat oven to 160 C
2. Sift both flour in a bowl. Add in sugar.
3. Rub in the butter using fingertips and press the mixture together.
4. Knead gently on a lightly floured surface.
5. Roll to a 1/2 cm thick and cut out with shape cutters. * Actually I wasn't sure how shortbread texture is supposed to be because in Ina's recipe, it said to cut about 1 cm thick. Mine tasted more like cookie, crunchy!
6. Arrange the cookies on a baking tray. With a fork, just poke lightly on the cookie to give it some design.
7. Bake for 20 minutes.
8. Once out of the oven, sprinkle the extra sugar on top. Let the cookies cool before storing in an airtight container.



SHORTBREAD
Menghasilkan 20 keping

Bahan-bahan :

1 cawan tepung
2 sudu besar tepung beras
1/4 cawan gula kaster
120 g mentega/majerin
gula kaster untuk taburan

Kaedah :

1.Panaskan ketuhar pada 160 C.
2. Ayakkan kedua-dua tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula dan gaul rata.
3. Masukkan mentega dan ramas menggunakan hujung jari.
4. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut.
5. Canaikan doh setebal 1/2 sm dan potong dengan pemotong biskut. * Mama tidak pasti bagaimana sebenarnya tekstur shortbread sebab menurut resipi asal Ina, biskut ni harus di canai setebal 1 sm.
6. Susunkan biskut di atas dulang pembakar. Dengan menggunakan garfu, cucuk-cucukan permukaan biskut untuk menghasilkan corak.
7. Bakar selama 20 minit.
8. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan dengan gula. Biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Nazra Z.>> Eh, betul ke Za, macam tu eh patutnya rupa shortbread, ke lain?
2. umizhafran arisyahamdan@yahoo.co.uk>> Memula baca ngetes tu, amende la agaknya...rupa rupanya...menge'test' Test jangan tak test ok....
3. MrsJemain Raihan udakyana@yahoo.com>> Terima kasih lah sudi nak cuba resipi yang dipromosikan di fp mama ye....selamat bercuti dan Selamat Menyambut Awal Muharram...
4. Ina>> Untuk mu Ina.... By the way, cam tu ke sepatutnya rupa shortbread eh?
5. gee & anis>> Hah, kalau dah tahu ada permintaan, bolehlah Gee cuba nanti...cuba sket je dulu, test market...
6. RoseInDBottle>> That's the way to relax......
7. kuzi>> Mama ni bukan kira ada apa function pun...like I said, follow the tummy!
8. Steve Troy>> Sure, how many?
9. zakiah zainudin>> Cookies memang tak beli, tapi biskut tu beli jugalah.
10. kuchai>> Buatlah balik keje nangih tu, bukan apa...bagi cuci mata sat! Hahaha....Lor, shortbread ni nak buat dia sat je la Kuchai....
11. nic>> Memang senang pun Nic...nanti this weekend balik kampung, boleh cuba na....
12. zilzal>> Haaa....yang tak ada tu ler kena cuba buat sendiri!
13. org kampung pikorfc@yahoo.com.my>> Kena bagi komisen nih!
14. Ida ida@medix.com.my>> Tu la tu, tak tahu betul ke tidaknya, shortbread mesti rupa cam ni...
15. yusoff+yana=azhad yana_mcl@yahoo.com>> Salam Maaf Hijrah buat Yana sekeluarga jua...
16. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Nanti masak ye....senang je...
17. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Takes after the mom. Tu sebab tak kuasa tengok citer Hindustan bebanyak. Citer habis, mata mama yang bengkak. Ala mama ni, tengok citer kartun (Rugrat in Paris) pun leleh....masa si Chucky dok balik tirai tengok orang lain menari dengan mak masing-masing. Kan Chucky masa tu tak ada mak...eeee sedih seh....
18. mommy_d&d>> Macam mana sambal dagin? On ke tak? Bila Syahmi leleh macam tu, at least I know that he understood what he read...dan tidak just for the sake of reading aje....
19. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Bujang kenit ku itew...memang macam-macam. You should listen to him when he explains about engineering stuff. Melopong mama! Hehehe..he is so into all those mechanical stuff. Dia tak watch cartoon sangat, tapi suka Discovery Channel (Mythbusters programme especially), Animal Planet and History Channel. Aiyoooo....mama pulak yang suka cartoon! Hahaha....Pasal shortbread...tu sebab mama asyik dok tanya..betul ke texture shortbread ni cam roti ke or it has to be like bready? Hehehe....
20. mamazieza>> Alamak, resipi dia sama ke mamazieza? Honestly I did it on my own. Buat ikut naluri sendiri...agak-agak cebur je...kalau betul resipi sama macam buku tu, mintak maaflah banyak-banyak yek....Nak mintak sikit pebendenya mamazieza...licin sudah!
21. Nabialishad>> Wah...lakulah pulak anak bujang ku itew...ada mak dara dah terberkenan! Hahaha....Mama pernah cakap dengan Syahmi, nanti kalau Syahmi dah kahwin, mama still nak kiss and hug Syahmi boleh ke? He said yes...so 'bakal menantu ku' harus dapat menerima keadaan tersebut...wakakaka...punyalah bagus, siap buat syarat tu! Hahahaha....Naper dipanggil shortbread? Idak le teman tahu!
22. mamazieza>> Diorang kata, memang musim la mamazieza....Perut tu tak sakit, cuma kurang selesa je....
23. Edoras>> Pernah buat, tapi malas la, sebab kurang permintaan...
24. hellikonia>> Salaam Maal Hijrah buat Helli seisi keluarga jua...
25. Sal>> Haaa pandai pun tackle hints kan...hihihi...betullah tu, dia nak suruh Sal buat shortbreads la pulak hari ni...
26. maz_n_dar>> Thanks for both wishes Maz. Long time no see, busy ke balik Malaysia? Kalau kita dok dekat, harus gamat kita bersembang sambil bersilat kat dapur kot Maz? Mama ni, kalau pergi rumah kawan, tak suka hanya untuk duduk bersembang je. Mama suka kalau ada aktiviti sama...like sambil sembang sambil buat kuih ke, or sambil buat crafts ke...gituuu....
27. Shana>> Ha ah Shana...dah setahun jagung...hihihi....
28. hanieliza>> 'Saya' mintak ada versi BM. Kalau kita sempat kita buatlah, kalau tak sempat, mana yang ada je la.... Eee buat malu kita je akak minta resipi kita....hehehe...Sambal daging tu kita dah tepek kat sini, lama dah....
29. mama ca>> Memang senang je nak buat biskut ni mama Ca....sedap pun sedap...tentunya si comel Ca suka makan...
30. Aza>> Waalaikumussalam Aza. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke sini ye. Gunalah mana-mana resipi yang terberkenan. Tujuan mama letak di sini pun, supaya dapat dimanafaatkan oleh seramai mungkin. Selamat menyambut Ma'al Hijrah jua buat Aza sekeluarga...
31. cik_bawang>> Hi Cik_Bawang!!! Masih di Malaysia ke? Bestnya....Cik_Bawang sihat? Pasal dadih tu, dalam page mama ada dua resipi Dadih, sumbangan Dr Jihan dan juga Ida. So Cik_Bawang pilihlah yang mana satu yang terberkenan dan yang mana cukup bahannya ye....good luck....
32. mamazieza>> Phewww....lega kita, resipi tu tak sama tapi gambar je yang sama...hehehe...Enggak apa sih...Kita pun minta maaf kot terpanikkan mamazieza yek....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net