By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 10-Jan-2007 23:32 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE ALMOND MUFFIN (Kak Mon)

 
 
 
 
 
 
I AM SO HAPPY! Grinning from ear to ear.....cam kerang busuk...wakakakaka...Hubby came back for lunch just now and told me that he met someone at his friend's office this morning. This gentleman is from the UK. When this gentleman knew that my hubby is from Malaysia, he had said...there's a Malaysian family who's staying in Malawi and they have a website! Who can that be huh??? Hmmmm.... errrr.... aaaaa..... hey...it's ME! Hihihi....So hubby said, that could be my wife! Luckily he just said, 'my wife' without emphasizing more...like 'my chatterbox wife'!!! Hahaha....Anyway, reason being happy is, now at least I know that my page is not only browsed by my fellow Malaysians but other citizens as well with hope that I'll get more sawaabs if this page is of some benefit to them as well. Alhamdulillah..... Gosh...this makes me want to do more stuff! Pheww...take it easy mama...watch your weight!!!! Hahahaha....



Too late...mama is so energetic and productive today. Altogether, I made 5 new experiments today. 1 for breakfast and breakbox, 2 for lunch, 1 for supper and 1 for snack. Besides that, I made sausage rolls as well, for tomorrow's breakbox so that I don't have to crack my head early in the morning to think what must I put in the kids' breakboxes. Am I organised or what...maybe...just for today I am...hahaha...you'll never know tomorrow! And I think, I know what I'm going to prepare for breakfast tomorrow...yippeeee....I'll sleep soundly tonight!



So for today's entry, I think I'll put the tested recipe for our breakfast. Actually it was a last minute thingy. Didn't plan to bake anything this morning but since I don't know what to put in the kids breakboxes, so I had to refer to my printouts and ended up baking these muffins. My many thanks goes to Kak Mon for this lovely recipe of Chocolate Almond Muffin. I made half the recipe and managed to get 10 muffins. Here's the recipe if you care to try...



CHOCOLATE ALMOND MUFFIN

Ingredients :


4 eggs
2 cups light brown sugar
3 cups self raising flour
1 cup ground almond
1 cup chocolate rice
1/2 cup fresh milk
1 cup unsalted butter ~ melted
(I used margarine)
1 cup diced almond ~ to garnish (I didn't put this)

Method :

1. Mix dry ingredients and set aside.
2. Beat eggs and sugar till fluffy. I used my mixer to do the job.
3. Add in dry ingredients gradually. Use wooden spatula.
4. Add in milk and melted butter alternately.
5. Fold in chocolate rice and mix well.
6. Scoop a bit of mixture into the muffin tray lined with paper cups till 2/3 full.
7. Sprinkle with diced almond.
8. Bake at 170 C for 20 minutes or till done.

Note :

I find the texture is light and soft, more like cupcakes instead of muffins.




Quote:
Reminder for MamaFaMi :
Grade 8 parent~teachers' meeting at St Andrews High School from 5.15 pm. Hope to go early so that I'll be done early and can come back to my home sweet home!


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. zakiah zainudin>> Ish idaklah glamour mana pun. Mungkin diorang tengah cari resipi apa tah kat google, terbabas masuk 'rumah' mama ni ha.... Betullah tu, kalau ada susu dan butter cair, memang slightly moist daripada yang tak de boh liquid langsung.
2. zakiah zainudin>> Dalam banyak-banyak roti, kalau untuk buat sosej roll, mama suka guna resipi Sweet Bun Kak Liza, kalau buns, resipi Soft Butter Bun Channel2004 ni sedap. Tapi bila buat soft butter bun ni, jangan panik kalau dia macam berat je. Mama pun selalu suspen je buat roti ni. Ingatkan tak naik, tapi naik cantik akhirnya, insyaAllah...Basic bread recipe Puan Roshayati Johari ni pun best gak.
3. aZeeMaH>> Apa khabar Azeemah? Lama tak nampak. Yang mama buat tu bukan bagels, itu lebih doh roti sosej tu yang mama bentukkan jadi cam tu sebab geram tengok Bagels kat fotopage Zack. Kalau Azeemah nak tahu Bagel tu apa dan macam mana membuatnya, silalah ke page Zack sebab dia ada post resipinya ye...take care....
4. BondaEcah>> Trylah bonda...senang sesangat buat muffin. Tak memakan masa yang lama untuk membuatnya, insyaAllah....
5. nic>> Jangan tak tahu, mama tak dapat rasa pun my 'Bagels' tu. Dapat pun dua ketul je, dua-dua cik abang makan cicah milo. Siap tanya, ada lagi tak...mama kata dah abis....ala chiannya....
6. mommy_d&d>> Fp mama biasa-biasa je....diorang termasuk kot page mama sebab maybe diorang browse either cari resipi ke atau cari about Malawi ke...you'll never know. Aikssss....sakit-sakit gigi pun makan muffin lagi ke!!! Bila nak pi dentist ni? Btw, your menu for dinner semalam sounded delicious!
7. kc>> Tu bukan Bagels la Yang....tu roti biasa je....shapekan jadi bagels...hehehe.....
8. mummy zimah n mizah dienia@yahoo.com>> Tahniah sebab akan menambah ahli keluarga. Ala mama ni masak saja suka-suka je. Ada juga time time malasnya tu....
9. rossya>> Hihi...berguru?...ok, nanti kita berguru dengan akak yang fofular ni ok! Hehehe...manalah kita ni pandai apa pun...tipu tipu je adalah...Yang benornya, bukan kita yang buat roti, tapi mixer kita yang buat roti. Kalau kitalah nak kena menguli, rasanya, jadi roti keras kot. Tapi la ni, mixer kita dah berbunyi dengan kuatnya bila kena uli roti...tu yang sedey.....
10. Ida ida@medix.com.my>> Hishhh mana ada glamour. Tak delah, biasa je....Tahniah buat Ida sebab dah tersenarai dalam top 99. Well done!
11. WanZee>> Sedak weh....Mama sekarang ni berada di Malawi, Africa.
12. Sal>> Tu la kan, kalau dah chatterbox tu, kat fotopage pun leh kecoh semacam..wakakakka...nak buat cam mana...sifat sanubari...wakakaka....
13. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Bagels? Lom sampai seru kot...tengoklah kalau angin kencang, kot cepat sampainya! Hehehe...Mama pun tak tahu bagels ni macam mana rasanya eh? Bunyi Lily describe tu cam mengeliurkan jek....
14. rozeela>> Ala, you all ni pun, mesti ada gak yang tahu your pages, cuma tak terserempak je, ntah-ntah lagi ramai tak? Tak pe tak pe...kat sana tengah musim sejuk kan...so kira halal la nak asyik lapar je...hihihi....
15. ina>> Waalaikumussalam Ina. Rasa metallic tu macam mana sebenarnya? Mama kurang pasti, so tak reti lah nak jawab. Lorrrr tepung pun dah expired ke? Alahai, pi la beli tepung baru! Tadi mama ada gak discuss dengan kawan pasal scones ni. Memang dia kata, scones jangan diuli berlebihan nanti lekit. Just uli main main je.
16. hanis>> Hobby
17. RosLeenda>> Ni tak boleh tahan ni...mesti nak gelak sepuasnya nih.... Sabor je la Lin!
18. sofu>> Anak-anak nak umminya jadi driver diorang eh? That's what I dread the most bila balik nanti. Mama ni bukan pandai driving pun....tapi lesen tetap diperbaharui! Hahahaha....
19. hellikonia>> Shiannya dia, dah berapa hari asik leh baca tak leh tengok gambor yek? Selalunya sekali beli 50kg, simpan dalam freezer. La ni dah tak beli bebanyak sebab takut disuruh standby untuk balik....Rasanya lah, kalau kerap buat kuih dan roti, sebulan mama guna dalam 10kg kot. Oooo kiwi rasa macam dragon fruit eh....errrr dragon fruit tu cam mana eh rasanya...tak pernah makan pun....
20. kindaichim>> Tu dah boh cara-cara dia, ikut sajalah ye...senang je nak buat apam nih....
21. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com>> Ala Zar, cubalah buat. Senang sangat nak buat muffin ni....belum cobak belum tauuuuu....
22. za>> Apesal pulak tak reti...ni tak reti ke, tak cuba dah cakap tak reti niiiiii....Senang je buat muffin Za...nanti Za cuba ye....
23. rozzan>> La ni, bro tengah musim kuih Melayu...tunggu dia tukar musim ke musim roti...haaa siaplah...lepas satu, satu roti yang bro akan buat!
24. mummy hamim2>> Yo yo ajelah Imah tu....ayat tu kan....cam pernah ku dengar, tapi di mana ya....pandailah Imah buat citer eh....anyway....nah lagi doposen! Wakakaka Alah yang kat google tu, termasuk MamaFaMi product Jepun tu kot...tu sebab banyak..hehe...ko jangan Imah, tak pasal nanti CT saman mama, jenuh kang!
25. dolly rehanabondary@hotmail.com>> Famous...no...busy...DEFINATELY YES!
26. Addah addah_90@yahoo.com>> Mesti mama Addah buat lagi best punya!
27. Nabialishad>> Kini sudah tiada rahsia...achewa...
28. unnamed>> Kenapa belum berjaya buat apam? Belum cuba ke atau dah cuba tapi resultnya kurang memuaskan? Apa-apa pun, jangan mudah berputus asa ya...cuba lagi!
29. Kuchai>> Yaaaa semuanya kok lajat buat Kuchai!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net