By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 7-Jan-2007 23:00 Email | Share | Bookmark
CHINTECHE TRIP (4) : NKHOTAKOTA --> KASUNGU

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
Nothing much to write as I am supposed to be in bed by now. It's 10.22 pm and I've sent the kids to bed early tonight as a practise for them because school is starting this Tuesday. They've been sleeping late during the holidays, a month to be precise. So for today's entry, I'll continue with our trip photos.

From Chitenche Inn, we departed around 9 am heading towards Nkotakota Pottery which is about 100km away. Hubby just wanted to visit that place and to have their famous cheese cake. After that, we went into the shop and bought 6 mugs as souvenirs. Then started our journey towards Lilongwe. Hubby decided to try the new road through the National Park. On the way, in the National Park area, it was pouring, thunder and lightning can be heard and seen loudly and clearly. At the same time, we can see a lot of elephants drops on the road. It was quite a scary experience for me and along the way, I kept praying ayatul Kursi. It was since the incident at Liwonde National Park quite sometime back, when we came face to face with that big black elephant, I am kinda scared of these wild elephants! On the way, we didn't see any elephants but a few mpalas...macam rusa, guinea fowls and monkeys. Maybe because it's raining, so we can hardly see any animals on the road.

We stopped over at Lilongwe to get our takeaways for lunch from Steers and a few other things from the Food Zone. Then we hit the road via Dedza.......to be continued.......











Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Amy>> Thanks...
2. Layman>> Itu idea my hubby....gambar macam jalan masuk laut tu..
3. Tyha>> Bestnya sampai seminggu dia cuti raya! Aik...naper suruh mak buatkan, tak buat sendiri, amboi manjanya dia! Mama ni, mak jauh....
4. mommy_d&d>> Cheese cake jugak yang menjadi pojaan hati mu eh! Nanti mama try buat, nak tengok Erna leleh ke dak! Hihihi....kalau jadi ler aaa...
5. kuchai>> Mulalah dak Kuchai buat cerita! Ado ko jalan sowang2! Hehehe...Tu bukan lifeguard daaa...itu visitor to the Nkhotakota Pottery cottage! Sabor yo la....Sini ramai gak Muslim dan Christian. Tak pasti berapa percent la....
6. Nabialishad>> Hmm..tak tahu pulak mama pandai 'melukis' yek! Hehehe....
7. nn>> Jenjalan...mau tak seronok! Esh, gambar kat page mama ni biasa-biasa je....Happy 1st anniversary to your fotopage ye Noni....mine a few days more to come, tapi tak retilah nak buat ucapan cam Noni tu...mama tak pandai berkata-kata...merepek pandailah....hehehe....
8. mamamoden>> Thank you for all your kind words mamamoden. Appreciate it very much and thanks for being my regular visitor.... for you...
9. farahnadiah>> Best nih, dah ada tempat nak tinggalkan 'bags'! Hahaha...Mama tak de le swim, mama prefer dok buat cross stitch by the beach. Aman damaiiiii je.....
10. aunidayini>> Wah grad cemerlang mama ye....hehehe....Cakoi ni makan panas panas over a cup of kopi kaw memang best sangat.....Buat poem? Tak retilah mama wei...bukan orang senila mama ni.....orang dapur je....
11. kakmOn>> Ala jalan dekat-dekat je KakMon. Normally kami balik Malaysia, tapi ntah, tak de rezeki nak balik this year...rindu yang amat sangat kat my parents and siblings...Chez kek tu di barisan belakang sebab bukan kita yang buat...nanti diorang dapat free promotion plak...wakakakaka...dengki la tuuu!
12. Sal>> Jalan kat Malawi ni, tak semua smooth macam tu, banyak pot-holes. That's why, it's advisable to use a 4WD kat sini. For the first 5 years kami di sini, kami guna Camry, aduhai, sedih je bila terlanggar lubang....kalau hari hujan pun kena berhati-hati. I think, kebanyakan African countries memang cam tu kot....
13. mummy jam>> I can see that!
14. RoseInDBottle>> Terima kasih banyak-banyak....
15. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Time rembang tu, mama dah tak de kat beach, mama dah on the way. Yang awan gelap tu, masa kami melalui National Park. Memang a bit menyeramkan... imagine... kita drive menuju ke kawasan awan gelap tu...dahlah gelap, petir dan kilat lagi
16. nic>> Yang mendamaikan tu yang best kan Nic...bertambah jiwanglah Nic nantinya...
17. fiza>> Lagi Everytime kot...Fiza pun suka sentimental songs eh? Food mana boleh lari...hehehe...
18. rossya>> Nak itut...jom...the more the merrier!
19. eyy eny_yusniza@yahoo.com>> Bonjour Eny! Bonne Annee! Ca va? Non, je ne parlez pas Francais. Je comprendre un peu Francais. Tu la, belajar tahap kindergarden je, pas tu cabut lari. Padan muka! Hihihi...Otak mama ni, kalau French ni lembab la nak masuk, tapi kalau kata batu lesung tu, cepatlah gak tangkapnya... Kalau kata your place reachable by 4 x 4 tu, kira banyak pot-holes ke apa? Sini pun banyak, tapi idaklah mama tangkap gambar yang tu plak... Dulu ada kawan-kawan kat French Guinea...that's why mama tanya tu...Wah lagi power ni, elephants datang kat door step. Esh mama kan, after that close encounter dengan that black elephant, rasa cam seram semacamlah. True elephants sini besar-besar belaka kan? Mama ni, kalau diberi peluang, mana pelusuk rantau pun nak gi! InsyaAllah kami sekeluarga cepat adapt ourselves to new places. Mango sana sedap tak? Mango siniiiii...I tell you.....sedap sesangat...manis lemak, all in!!! Au revoir, a bientot!
20. Harni Safarina>> Opposite here...I LOVE WINTER! Tapi maybe sebab sini kalau kata winter takat sejuk je, kadang-kadang single degree at nights without snow, so idaklah brutal sejuk kot eh?
21. Mother Marissa>> Terbayang-bayang mummynya terloncat loncat masa kata sukanya sukanya . Dalam pada banyak gambar, nampak jugak tu gambar cheese cake yek!!! Happy New Year 2007 to you too...
22. mamahouse>> Tak maulah dok kat bangsal, mesti panas. Dok bawah payung, atas beach chair tu lagi best...leh lelap wa cakap lu!!! Biasalah tu, kalau benda dah depan mata, tak heran sangat...yang dok jauh dari pantai tu yang selalu dok kemaruk nak pi picnic...hehehe....
23. kc>> Masa tu tengahari, orang lom terjun dalam air. Agaknya kalau Aia dan Ayin ada, mesti leka tengok gelagat depa tepi pantai kan?
24. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Ni mesti kecik kecik suka main pondok pondok nih!!!
25. zana>> Happy new year buat Zana sekeluarga. Ha ah train gak, tapi bukan main liat lagi nak suruh tidur. Sabarkan ajalah hati ni!
26. Mademoiselle Ayu>> View kat sini memang cantik...natural beauty...
27. mamazieza>> Eee mamazieza ni, mana ada professionalnya. Kita snap ikut selera mata...hehehe.... so kiranya, kita yang rasmikan fp mamazieza, siap potong reben kan kan kan...
28. Ina>> Waalaikumussalam Ina. Harap sihat. Salam tahun baru jua buat Ina. Gembiranya mama bila baca yang Ina dah confident untuk mencuba baking. Just be creative and you can do wonders in the kitchen. By the way, mama lom pernah lagi buat brownies...jangan tak tahu! Eh mama ni manalah expertnya, biasa je...kalau Ina nak tanya di sini pun boleh sebab mungkin ramai yang akan tolong jawabkan kalau mama terlewat jawab. Kalau tak, Ina berikan email Ina pada mama, insyaAllah mama cuba jawab. Only thing, nowadays internet down je di rumah ni.
29. Norazlina>> Selamat Tahun Baru 2007 buat Norazlina juga.
30. hanieliza>> Tu la kan, kalau termasuk angin, jadilah kepala angin. Akak jangan tak tahu, kat sini, memang diorang suka tidur atas jalan, kat tepi jalan tu...apesal ntah!
31. elin elinatra@yahoo.com>> Memang tenang dan jauh pun Elin...
32. Sabrina>> Thanks Sab...Mama doakan Sab tabah ye. Allah lebih meyayanginya...redhakanlah.....moga dia tenang di persemadian....
33. Alba Solare>> Thanks
34. Naseem>> Thanks my dear. Who knows if we're still here, we might stay at Nkhotakota Pottery next!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net