Want your
own Fotopage?






 


By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Jan-2007 20:20 Email | Share | Bookmark
ABUK-ABUK

 
 
 
 
It's a rainy day! And since it's still school holiday, I wouldn't mind at all if it rains the whole day long. It's good for the soil and the plants. I think this year, the Malawians will be able to harvest more maize hence less shortage on food this year, insyaAllah. But internet wise, when it rains, my line will be very bad and sometimes totally down. Well, nothing is perfect in this world, so we'll have to be happy and grateful with whatever we have and appreciate it while we have it.

Yesterday morning, when Fatin woke up, she told me...Mom, yesterday night when I saw you sleeping infront of the TV, I think of Sausage Rolls!....ado ko patut!!! Sabor yo la.......!!! Am I that fluffy as my sausage rolls!!! Esh kids...they just have ways of expressing what they desire in such a 'creative' way huh! Hahaha....And actually, I've been wanting to eat some homemade buns myself. And after a long period of resting from baking buns, well, I must be satisfied with myself as I am still able to bake them quite well. Alhamdulillah both the breads that I made yesterday came out nicely and well enjoyed by the family. I baked some Soft Butter Buns (Channel2004) which I improvised slightly by piping the custard on top to become like Hot Cross Buns. The custard recipe can be found in my Potato Bread entry. And as for the Sausage Rolls, I made using Kak Liza's Sweet Bun recipe.




For today's recipe, I'd like to share with you one of my favourite Malay kuih. I love it most when prepared by my late Mak Nah (Al-Fatihah). She makes the best Abuk-abuk. I've been wanting to try making it myself, eversince I set eyes on this kuih at Bro Rozzan's blog. But didn't find time to do it...alasan je tu...yang sebenarnya...pemalas, tapi tak mo ngaku...wakakakaka.... Then finally one fine morning, when I opened Sis Rossya's fotopage, she too 'served' the same kuih. Oh oh...this can't be. I have to try it myself! So in the early morning hours...early penamanya, dah kol 7 masa tu, dah terang benderang...saja nak bagi ayat drastic je..wakakaka....on a Sunday morning, I went out to cut some banana leaves and started my project! To be honest, I didn't follow the amount of ingredients stated in both recipes but I just poured in whatever my heart desire. And wallah....I got to eat my favourite kuih, Abuk-abuk, in Malawi! And guess what...I just ate 3 small pieces and the rest was finished by hubby. I think altogether I managed to get about 9 small pieces, the size of that mini Cornettos in Malaysia. Thank you to Bro Rozzan and Sis Rossya for making me try this very easy yet lovely recipe. The only thing that I think I am lousy at is preparing the cones. I need more practise! Here are the two recipes for this kuih. Take your pick....



ABUK-ABUK SAGU (Rozzan)

Ingredients :


250 g sagoo
220 g grated coconut (just the white part)
180 g palm sugar (gula Melaka) ~ cut to small pieces
1/2 teaspoon salt
banana leaves cut into the size of 16 cm x 28 cm and made into cones

Method :

1. Wash the sagoo and put through a strainer.
2. Mix well grated coconut and salt. Add in the sagoo and mix well.
3. Take one cone, put in a tablespoon of the sagoo mix. Press slightly into the cone.
4. Add a bit of the palm sugar on top.
5. Cover it with 2 tablespoons of sagoo mix.
6. Close the cone and slit with a toothpick.
7. Steam till done, about 10 minutes.


Now this is Sis Rossya's version...


ABUK-ABUK SAGU (Rossya)

Ingredients :


500 g sagoo
1/2 coconut ~ grated (just the white part)
1 cup palm sugar (gula Melaka) ~ cut to small pieces
salt to taste
banana leaves cut into the size of 3 inches x 3 inches and made into cones

Method :

1. Wash the sagoo and put through a strainer.
2. Mix well grated coconut and salt. Add in the sagoo and mix well.
3. Take one cone, put in a bit of the sagoo mix. Press slightly into the cone.
4. Add 1 teaspoon of the palm sugar on top.
5. Cover it with 2 tablespoons of sagoo mix.
6. Close the cone and slit with a toothpick.
7. Steam till done, about 8 to 10 minutes.


Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Kuzi>> Tak apa Kuzi, nanti kalau dah free, bolehlah cuba buat ye...yang penting tu diutamakan dulu...
2. faranadiah>> Happy new year to you too. The buns are nice I must say...
3. kakmOn>> Selamat tahun baru jua buat Kak Mon sekeluarga. Yup, bun ku iteww segebus diri ku ini...wakakkaka! Dasatlah Kak Mon ni, pandai mengadjust resipi to suit the kemalasan ambil daun pisang! Caya la Kak Mon.
4. Sabrina>> Mana aci makan tengah je! Kalau macam tu kan, bila Sab buat nanti, gaul le semua gula, sagu dan kelapa tu sekali, biar semua sekali manis...tak le terbuang part putih tu..hehehe...amacam? Itu namanya abuk-abuk versi Sab! Hehehe. Bun tu mama uli guna my mixer. Bread machine mama di Malaysia, masih elok dalam kotak!
5. Amy>> Eee kalau bukak kedai, ada nangis gak my mixer tua tu! InsyaAllah Amy mampu buat tapi mama ni dah berkali-kali gagal bila buat buns sehinggalah recently. Agaknya berkat tak putus asa kot. Mama pernah buat potato bread dan resipinya ada di sini.
6. Ida ida@medix.com.my>> Ntah eh, mama ni kalau bab bun hot cross buns tu, musim apa pun mama suka makan..hehehe...selalu kalau balik Malaysia, memang tak boleh resist potato bread tu!
7. Layman>> Thanks. Maybe Layman tak berapa suka abuk-abuk ni pasal dia kurang manis part atas dan bawah tu kot.
8. mommy_d&d>> Saja tayang roti nak bagi semangat kat Erna mencubanya pulak! Abuk-abuk ni, ikut oranglah, ada suka ada tak, top and bottom dia tak manis tapi lemak, the middle part je manis sebab ada gula melaka tu. Good luck with your Malay delicacies experiments! Just be brave and give it a go. Tak cuba maka tak tahu!
9. kakyong>> Thanks for the wish KakYong and amin to the duaas. Same goes to you and your family.
10. elin elinatra@yahoo.com>> Dah sejuk pun sedap gak Elin....cicah kopi, cicah Milo...perghhh I tell you! Hehehe...
11. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Happy new year to you and your family. Alhamdulillah Lily dah pandai buat roti ya. Happy mama mendengarkannya. So dah tak payahlah beli roti kedai. Makan yang homemade lagi best, terjamin kebersihannya kan?!
12. hanieliza>> Aik...roti pun ada nak kena buat rehersal eh? Kelakarlah akak nih! Ala apa yang akak nak seramkan...akak kan dah terror masak memacam...infact, tutup sebelah mata pun leh siap tau! Anyway all the best dalam bidang yang akan akak ceburi tu. Kalau dekat, leh le join akak! Akak pemalu? Eh, tak tahulah pulak....wakakakkaka.....
13. Nabialishad>> Ampun 'kak' ampunnnnnn.....
14. lance lanceoak@hotmail.com>> Thanks Lance...If only I had the chance to go for a ride in one of those antique cars, it would be lovely!
15. tanjung-puteri marcie_y_k@hotmail.com>> Wah boleh gang...mama pun suka abuk abuk...
16. Sal>> Roti kalau diperam semalaman, selain terlebih naik, roti tu akan menghasilkan bau masam disebabkan yis tersebut. Why not, sebelum memasak untuk lunch, Sal uli dulu roti tu. I think, by the time habis lunch, roti dah naik dah. Ala, bukannya kena tunggu je roti tu naik. Biarlah dia naik sendiri, cuma jengok sekali sekala je....
17. anna>> Selamat tahun baru buat Anna. Waa pergi makan angin overseas ke? Ke mana? Buat haji ke?
18. aunidayini>> All the best in your tomorrow's project ya....
19. nic>> Adeiii...ingat mama tokey roti kaaaa! Hehehe....Try Nic jangan tak try....
20. mr n mrs.ainan>> Hmmm...idaklah pulak mama tahu kenapa eh?
21. ~izza@putrajaya~>> Happy New Year to you and your family too Izza. Sagu tu keras maybe sebab dia kukus tak lama kot? Nanti cuba buat sendiri and see how
22. ishzah>> Gebuss macam tukang buat dia gak...wakakaka....
23. Rozzan>> Memang sedap pun abuk-abuk sagu tu...thanks bro for sharing the recipe with all of us. Sebelum ni, ingatkan susah nak buat, tapi rupanya sangkaan mama meleset! Bro kalau 'M' pun, takkan lapar sebab at least your wife boleh masakkan. Mama ni kalau M, aiyooo susah ceritalahhhh.....
24. rozeela>> Thanks Rozeela. Yup, gambar kat tag tu, mama yang snap sendiri masa dok melamun bawah payung kat tepi lake hari tu...hehehe...
25. mar chempaka_sari1@yahoo.com>> Leh gang dengan mak Mar...
26. haNis>> Rasa dia lemak-lemak manis....
27. kuchai>> Tahu tak pe....
28. Saiful saifuzza74@yahoo.com>> Saiful tinggal di mana? Kesianlah pulak dah lama tak makan abuk-abuk ye. Tak apalah, nanti kalau terjumpa kuih ni, bolehlah makan sepuasnya....
29. Lynn lyung@san.rr.com>> Hi Lynn...thanks for visiting my page. Information about ovalette can be found in my Cooking Information entry. Ovalette can be found in any supermarkets and also at the bakery supplies outlet, in Malaysia that is....
30. Lynn lyung@san.rr.com>> Most welcome. All the best!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net