By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-Dec-2006 23:59 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE CAKE (Fahimah)

 
 
 
 
 
 
YAWNNN......that's exactly what I kept on doing right now. Can't blame me though. It's showing 00.28 on the computer screen. I should be sleeping, but no, I am still in front of the pc. Was pretty busy the whole day long. Don't feel like cooking today because I think I still have that L.A.Z.Y virus in me. But then, the tummy needs to be filled, and not only one tummy but 4 tummies. So, for breakfast, we had fried rice. For lunch, ended up cooking these...



Then in the evening, made these to bring along on our trip...yeah people, was busy going here and there for this purpose. Destination? Let it be a question mark to you till I get back. But just in Malawi this time.....



Since I can hardly open my eyes now, let me go straight to the recipe of the day. I wish to share with all of you a lovely , soft and moist chocolate cake. Got this recipe from Helwamanchester, posted by Fahimah. She made this cake for both her kids' birthday parties. Thank you so much Imah, for sharing this lovely, easy to bake recipe.



CHOCOLATE CAKE (Fahimah)

Ingredients :


(A)
1 cup cocoa powder
1 cup sugar
1 cup water

(B)
1 1/2 cups butter
1 1/2 cups icing sugar
4 eggs
2 cups self-raising flour
1 teaspoon ovallette


Method :

1. Place ingredients A in a pot and cook on low heat till well combined. Remove from heat and let it cool to room temperature.
2. Cream butter and icing sugar. Add in the ovallette.
3. Add in eggs, one at a time and continue beating.
4. Fold in flour, little at a time.
5. Pour in the cocoa mixture and keep folding till well mixed.
6. Pour the ready mixture into a tray, I used a square 9 x 9 cake tin, lined with greaseproof paper.
7. Bake in a preheated oven at 180 C (for big ovens) for 40 - 45 minutes. Check by inserting a skewer in the middle of the cake. If the skewer comes out clean, then the cake is ready.




Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. anna>> Naper nak kena jaga makan, ala Anna bukan gemuk pun. Lawa dah tuuuu.....
2. mummy hamim2>> Dahnya, dapat resipinya dari Imah, mama sebutlah Chocolate Cake Fahimah! Hehe...Kek tu sedap. Alamak, cik abe mu ke yang baca sms, sib baik sms sopan...wakakakaka.....
3. nic>> Memang senang je buat kek ni Nic, napernya tak berani? InsyaAllah tak bantatlah...Nic buat setengah adunan, dapat like 1 loaf je for testing. Kalau tak cuba, sampai bila pun asyik dok ingat bantat je...Amacam? Nak take the challenge tak? Achewa....
4. Steve Troy>> Here comes my chocoholic pal!
5. za>> Hihi...cowey...dah abishhhh!
6. KNizam>> Amacam, ada nak gi secret recipe ke dak hari ni? Leh mama kirim carrot cake
7. nazorro77 nazorro77@yahoo.com.my>> Hmm..mama lebih suka kek yang bakar sebab mama malas nak basuh kukus...hehehe...
8. kakmOn>> Memang delicious kek ni KakMon...Ole-ole eh Kak Mon? Kita bawak balik baju kotor je...wakakaka....
9. mummy jam>> Thanks mummy....
10. hellikonia>> Tried to, tapi tak leh snap banyak sangatlah....
11. aunidayini>> Happy holidays to you too....Ours is from the 9th Dec till the 9th January. Lamanya maid cuti? Enjoy your holidays too...
12. yusoff+yana=azhad>> Ovallette tu pemantap kek (cake stabiliser). Tak sure pulak kalau without ovallette tu jadi apa. Tapi rasanya boleh kot kalau di omit. Kalau Yana nak try without the ovallette, buatlah separuh adunan je...pas tu report eh...
13. Julia julzinsg@gmail.com>> Thanks dear Julia. By the way, SAHM tu apa ye?
14. rossya>> Thanks sis, ala kita gi dekat-dekat je...dok mengharap dapatlah fly somewhere, tapi nampaknya, no fly just drive je....
15. rosleenda rosleenda66@yahoo.com>> Waalaikumussalam Lin. Betullah tu, kek tu memang lembut...
16. SueCute>> Baik lap cepat air liur tu, nanti basah pulak baju
17. zana>> Thank you Zana...alamak, nak ikut ke, naper tak sound awal-awal...ni mama dah balik dah...lenkali aar....
18. Phalinn>> Sambal tu, mama guna cili kering yang diblend. Phalinn masak macam mana? Too dry ke apa? Kalau too dry, perahkan air asam. Kalau still dry, add a bit of water. Resepi sambal mama ada di sini kalau Phalinn nak double check. Actually masak guna cili blend lagi sedap daripada cili serbuk.
p/s : Really sad about the makcik's condition. Sadder to think about the hubby. Agaknya dia tak sanggup nak tengok wife dia menderita, tu sebab dia jarang datang kot...sedihnya mama.....
19. Mademoiselle Ayu>> Saper kata Ayu tak reti masak...tu ha...lagi pandai alter macam-macam nak bagi lagi kaw kaw!
20. mamahouse>> Thanks mamahouse. Mama akan tepek gambar tapi tak berapa banyaklah...tak apalah kan, daripada tak de langsung....
21. rozzan>> Thanks bro...
22. Zee>> Thanks Zee...
23. Harni Safarina>> Jom...jom...
24. Sabrina>> Lauk-lauk mama tu ringkas je sebab nak cepat pack barang.
25. mommy_d&d>> Mommy cuti, mama tak cuti, mommy habis cuti, mama start cuti la pulak...hehe....
26. farahnadiah>> Alamakk, hungry pergi makan dik oi....
27. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Ovalette tu pemantap kek (cake stabiliser). Kek ni memang senang je nak buat...
28. shibb shahibbul@gmail.com>> Tak tahulah macam mana nak buat tak retak...kadang-kadang mama buat ok, kenkadang ko...hehehe...mama ni buat kek, bukan konsisten pun, main belasah je...
29. muni>> Aminn....Kita doakan sis Muni pun dapat gaklah gi holiday...lapangkan fikiran...aminnn...
30. Tina>> Dak Tina ni, ajak kita, macamlah Jepun tu boleh jalan kaki je sampai! Unless la boleh pinjam pintu sakti Doraemon tu, lainlah cerita!
31. maR>> Mar amacam? Sihat? Ala Mar...kalau tengok orang yang masak, semuanya nampak sedap..hehe...
32. fifi>> Lor...naper tak tanya awal awal...hehehe...resipinya di sini. Untuk sambal telur tu, rebuskan telur hingga masak, kupaskan kulit dan belah dua. Lepas tu, tuangkan aje sambal atasnya...siapppp.....
33. mummy hafiy haikal dr_intansuhana@yahoo.com>> Glad to be at your service madam!
34. Nabialishad>> Amboi..sronoknya dia berletiaq! Hehehe...Tu la, kasi chanlah mama nak gi holiday pulak...penat la terkejar sana sini masa hari sekolah...
35. >> I wish we can balik Malaysia, memang nak borong bebanyak apa-apa yang patut, tapi nampaknya macam tak de harapan jek nak balik....
36. ~F&Z~>> Tu la tu...dalam pada malas, terbanyak pulak menunya ye sis...hehehe...
re : sini kalau download, slow bagai nak rak, lebih rela tak tengok citer melayu dari tersiksa menunggu download!
re : Hihi...diorang memekak eh...yang kita pulak, rumah kurang kemas! Hehehe...
37. stROZze strozze@gmail.com>> Betul tu strozze!
38. sufei_sarah>> InsyaAllah ada, tapi haq lama-lama la ye...yang latest, lom tahu bila nak start enjin semula!
39. wafaa>> Mana tahu ni? Mesti rasa dalam mimpi eh?
40. Sweet Frosting 4 cupcake lovers sweetfrosting@gmail.com>> Ayam kicap tu sebenarnya sayangkan ada seketul ayam goreng semalam tak habis. Kalau nak goreng semula nanti keras pulak, so mama kicapkan la dia...habis pun! Tu la tu, kek cekelat lagi. Jangan tak tahu, ni tengah tunggu lagi satu resipi nak cuba nih!
41. Bahar>> Maaflah bebanyak En Bahar ye....
42. **Mummy Adam (Jass)**>> Kalau Adam ada dekat, tak yah order, aunty prezen seketul sepesel untuk Adam!
43. kuchai>> Aiseyman...kasilah chan mama nak gantung apron shakali shakali....Kuchai ni punnnnn!
44. Ishzah>> Ha ah Ishzah....mama gi dekat je...sekejap je pun....jaadilahhhh
45. Liza>> Tahan pulak tu Liza terus bekerja kat kilang syampoo...kalau mama la, rasanya dah berhijrah kerja kat kilang roti tu pulak....
46. Liza>> Lawaklah Liza ni....
47 & 48. Hasnaliza lhasnaliza@yahoo.com>> Thanks for visiting. Hope it helps!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net