By: Mama FaMi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Nov-2006 22:22 Email | Share | Bookmark
EASY AND GOOD ONE-BOWL CHOCOLATE CHIP FUDGE CUPCAKES (Kittencal)

 
 
SATISFACTION AND HAPPINESS...I think they go well together. Hand in hand, side by side! Why? Well, obviously you'll be happy when you are satisfied with something right? Yesterday, me and a friend, F, made another friend, S happy. The way S said thank you to me, is more than I needed to start my day. Glad you are happy with what we made for you my dear....and thanks to my 'comrade' F for making all that possible....

My other passion is cross stitching. I like to make them for gifts, especially for the teachers as a thank you gift. I like to stitch personal theme for them like their wedding anniversary sampler and get it framed. And to get the dates, I have a 'spy' in the school to do the job! Hihihi...Thank you Mrs Spy for your co-operation. You've done an excellent job I must say! Don't worry, your identity is still undisclosed. Then came the time when the teachers would open their presents. The kids would get the first hug and that really made them happy. I even get a hug from a few teachers...that's enough to make all the effort worthwhile
.....the end....

Anyway, yesterday for lunch, the kids had pizza, after drooling over Edoras's photo. And today, Fatin had asked for Pita Bread with Chicken Filling. We had sardine. Simple yet well enjoyed...



And for today's recipe, I thought of putting something else, but then, I am just too exhausted and could hardly open my eyes right now. So I'll just paste this Cupcakes recipe, already written in English. All I have to do is just to copy and paste them! I got this recipe from Recipe Zaar website posted by Kittencal. Made this long long time ago, once upon a time, so I had actually forgotten how it tasted like. But I'm sure it's nice because there are no negative remarks or notes on my printouts. Here's the recipe for those who are interested to give it a go....



EASY AND GOOD ONE-BOWL CHOCOLATE CHIP FUDGE CUPCAKES
by Kittencal

Ingredients :


1 3/4 cups all-purpose flour
1 cup brown sugar
1/4 cup unsweetened baking cocoa (sifted)
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/8-1/4 teaspoon cinnamon (optional)
1 cup milk or half-and-half cream
1 egg, slightly beaten
1/3 cup salad oil (use Canola or vegetable oil)
1 teaspoon vanilla
3/4 cup mini chocolate chips
1/2 cup chopped nuts (optional)



Method :

1. Set oven to 350 degrees.
2. Line 12 regular size muffin tine with paper liners.
3. In a medium-size mixing bowl, mix together the flour, brown sugar, sifted baking cocoa, baking powder, baking soda, salt and cinnamon (if using); mix with a wooden spoon to combine.
4. In a small bowl whisk together the milk, egg, oil and vanilla.
5. Add the milk/egg mixture to the dry ingredients; mix very well with a wooden spoon to combine well.
6. Mix in the chocolate chips and nuts (if using).
7. Divide the batter evenly between the lined muffin tins.
8. Bake for 22-25 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean (don't overbake!).
9. Cool, and frost with favorite chocolate frosting


to HAMIM BAZILAH...you are 3 today my dear...

Ceritamu, ceritaku...
Quote:
1. Sabrina>> Yeayyy Sab first to comment...hehehe...nak gek join the fun! Alahai sorrylah Sab, mama ni tak kreatif macam Edoras tuuu...kita collect hadiah kat page dia je la eh . Alhamdulillah, I am blessed with a circle of good friends. Ye Sab, roti tu mama buat sendiri, ada kepuasan bila buat roti pita sendiri. Resipinya dah ada di link mama...
2. rossya>> Hihihi...dia nak gek tu enter frame! Kita pun dah lama tak buat cross stitch kak...teramatlah daku merindui cross stitch ku iteww. Sonanglah kak buat pita bread...nanti dia naik menggelembung! Dalam dia hollow...
3. aunidayini>> Mama pun dah lama tak pegang cross stitch ni...rindu sungguh but time does not permit. I think I will have to make time kot eh?
4. Misliha>> Well, pita bread tu, budak-budak ni kata sedap sebab semuanya habis licin, tapi cupcakes tu, yang benornya...mama pun dah lupa rasa dia cam mana...hehehe...
5. yangmazni>> Sib baik dah bagi warning awal-awal kan, kalau tak, mesti panik punya..hehehe....So, sedap ke tak? Mama suka...
6. nic>> Naper Nic buat Choc Chips tak jadi? By the way, Choc chips apa yang Nic buat? Kek ke, muffin ke, cupcakes ke or biskut? Kalau dah tahu mana silapnya, okaylah tu. Don't repeat the same mistake next time ok.
7. hellikonia>> Psst....wat pe tangkap Kenwood Chef, tangkap Kenwood Major la baru power. Besar lagi. Uli roti boleh banyak sekali gus! Lepas tu habis la hazab menguli pindah ke Kenwood! Wakakaka.....Pizza tu sampai esok harinya pun lembut lagi tau! Saja nak bagi dia lagi naik semangat!
8. kuchai>> You want all aa? Like this, you go to gym everyday also cannot slim maa....
9. Ida ida@medix.com.my>> Banyaknya bersusun projek Ida ni nampaknya...
10. mama awatif&adam>> Buatlah mama awatif&adam. Senang je buat piza ni, sejam leh makan dah...
11. medusa>> Waalaikumussalam Med. Tu la tu, sabor je...elok benor le tertipunya! Hahaha...
12. sufei_sarah>> Resipi untuk pizza ni mama ada di link. Untuk base dia, mama gunakan resipi Donut Suria dan toppingnya ada di sini. Amat mudah dan cepat dibuat...nanti cubalah ye...
13. ratna>> Sedap pun nama cik bawang...Ratna...Esh..naper tak abiskan projek cross stitching tu? Ni mesti projek besar gedabak ni tak?
14. elin elinatra@yahoo.com>> Alahai kesiannya Natrah dan Akin....diorang nak merasa cookie buatan sendiri, tapi oven mamanya pulak rosak...tak pelah, hantarlah ke kedai suruh betulkan...
15. leezsa halimatul_liza@yahoo.com>> Senang je buat pizza yang macam mama ni...tak percaya, cubalah sendiri...senang memang.
16. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Once failed tak semestinya sentiasa fail. Nanti Lily cubalah buat piza stail mama ni...very easy and simple to do....Go Lily Go!!!!
17. zack>> Mama pun dah 'penat' dengan coklat. But then, kalau tanya the kids, what cake must I do...jawapannya, Chocolate Cake. Nak wat cam no? How come your pita bread tak fluffy. Mama buat ok je. Mula-mula, lepas roll into small oval size, let it rise. Then bakar atas pan, atas api, without oil. Dah brownish bawah dia, grill kan dalam oven. Masa dalam oven tu la yang dia menggelembung. Nanti Zack cuba lagi ok. One recipe boleh dapat dalam 10 pieces.
18. anna>> Hehehe...tak mo gemuk, tapi nak boh cheese bebanyak...cam no tu? Tak balance aar....
19. zakiah zainudin zakiahzainudin@yahoo.com>> Oh Zakiah dah buat eh? Terima kasihlah beri feedback ye. Sebenarnya mama pun dah lupa apa rasa cupcakes ni...hehehe...Eee bestnya Zakiah, family dah sampai eh...bawaklah diorang jalan-jalan...eee seronoknya!
20. sricandid abujuaq@yahoo.com>> Alamak...takkan buat cupcake boleh kecah satu dapur?
21. aiDa_oYa>> Dua dua senang nak buat...apa lagi...bolehlah cuba....
22. rosleenda rosleenda66@yahoo.com>> Lin tak sihat rupanya, patutlah tak 'nampak'. Lin jaga diri baik-baik, moga cepat sembuh ye...jaga pemakanan tu...
23. Suhaimi>> Sabaqqqq.....
24. Nabialishad>> Tak rela you! Panggil Mama Yeast kang, takut roti tak naik, mama yang naik jadi gomok, tak mau la den....ee tak padan cikeding...sumer dia nak makan!
25. sha mamma_sha@yahoo.com>> Waalaikumussalam. Thanks for dropping by. Ha ah, mama di Malawi tapi bukan di Lilongwei. Lilongwei tu jauh dari sini. But over there, adalah one Malaysian couple. But don't think they'll be around next week.
26. hanieliza>> At least akak, ada gak yang nak tolong perabiskan buat cross stitch tu, kita punya kalau tak siap, maknanya terperap je la. My daughter tak minat. Tu yang frust tuuu.....
27. muni>> My cross stitch projects semua size ada, cinonet sampailah ke gedabak. So far, unfinished one ada satu. Pernah post cross stitch projects kat page belakang-belakang, tapi nanti la, kalau rajin, I'll snap yang lain-lainnya ye...My dear, that homemade cream cheese tu, mama beli dari kawan yang buat. Eee manalah mama tahu nak buat cream cheese tu. Tapi kalau tahu pun, rasanya tak buat kot, leceh! So I guess, gelaran Minah Gyver kena tarik balik la...stick to Siti Umbrella je la...
28. rozzan>> Apa lagi bro, singsinglah lengan ayuh kita menguli pizza dan pita bread. Don't worry, doesn't take much sweat pun nak buat. Senang je....Buat sendirilah baru thrill!
29. ishzah>> Alhamdulillah Ishzah dah sihat dan dah balik ke rumah sendiri. Take it easy ya....jangan kerja kuat-kuat. Kesihatan harus dijaga....
30. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> For the pizza base, mama tak ada pulak pre-heat or pre-bake. Kalau buat pizza base guna donut suria, mama will prepare the doh. Buat bebola bulat. Then let it rest for like 20 minutes or so (kadang-kadang kalau dah terbusy, sampai ternaik lebih doh tu! Wakakaka). Roll flat, the thickness you desire for you base. Spread the sauce, the filling and grate the cheese on top. On oven at 160 C, lepas dah panas, bake. Mama buat gitu, so that by the time oven nak panas, piza base tu dah naik sendiri...I don't like my pizza base to be crusty, suka yang lembut cam roti, so maybe about 12 - 25 minutes dah siap. Keep checking the base. Mama selalu tak check time. Asyik lupa je....Hmmm..hubby tak ada, naper tak nak masak. Kalau mama, masa tu la mama try macam-macam but in very very small quantity. Hubby mama tak adventurous nak cuba benda baru. So since dia tak de, I don't have to cook banyak-banyak, will just stick to my experiments la.....
31. Lily lilyzafirah@yahoo.com.my>> Sendirilah makan, sebab kalau tak makan, cam mana nak bagi report tentang experiment tu .
32. Lily>> You are a one determined lady huh! And all that pays! Lily dah berjaya buat cupcakes. Tapi kalau nak chocolate muffin yang lagi sedap versi kukus, try this recipe. Eee jelesnya dia dapat beli soufflle cups tu eh? Mama gak la yang asyik tengok orang punya je....
33. cathy catreb3@hotmail.com>> Hi Cathy, thank you for dropping by. Hope you and your first graders team will enjoy baking these cupcakes!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net